Linderborg: ”Helvete att vara socialist” när frilansare kräver mer betalt

  • Torsdag 14 feb 2019 2019-02-14
E-post 232

STOCKHOLM Aftonbladet Kulturs frilansande skribenter kräver mer betalt. Kulturchefen Åsa Linderborg säger att hon ”vill stå på deras sida” men säger också att deras texter ”har svårast att hävda sig digitalt”.

I en debattartikel publicerad av Journalisten kräver 23 frilansande kulturskribenter mer betalt av Aftonbladet Kultur.

I debattartikeln, som undertecknats av bland annat Athena Farrokhzad, Kajsa Ekis Ekman och Mattias Svensson, skriver man att kultursidan ”i många år dumpat frilansarvodena” trots att det är ”en rik tidning med en kultursida som berömmer sig av sin radikala profil”.

Efter att frilansarna ”fört fruktlösa samtal med kulturchefen Åsa Linderborg” vänder man sig till Aftonbladets ledning med Lena K Samuelsson i spetsen med sina krav på höjda arvoden.

– Lönerna höjs på Aftonbladet varje år, men inte arvodena. Aftonbladet gör vinst och några av cheferna är oerhört välbetalda. Det är klart att det går att göra andra prioriteringar, säger frilansjournalisten Petter Larsson till Journalisten.

Åsa Linderborg håller med om att kultursidans frilansarvoden är låga men påpekar att det finns anledningar till det.

– Det svåra är att internt i en budgetprocess argumentera varför just kulturjournalister ska ha bättre betalt när kulturjournalistiken är den sektor som har svårast att hävda sig digitalt. Jag står på deras sida, eller jag vill stå på deras sida… Det är ett helvete att vara socialist och ha arbetsgivaransvar, säger Åsa Linderborg.

Läs även: ”Det finns inget liberalt i ovillkorad asyl”

Den liberala frilansskribenten Mattias Svensson som förhandlade med Åsa Linderborg som frilansarnas representant skriver på Facebook att ”De som känner våra respektive politiska preferenser ser ironin i situationen”.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag