Linnéa Claesson: ”Borde vi importera politiker från Uzbekistan?”

Uzbekistans president Shavkat Mirziyoyev och Linnéa Claesson. Bild: Press Service of the Uzbek President/Joakim Berndes
  • Tisdag 10 sep 2019 2019-09-10
E-post 499

Borde Sverige importera politiker från diktaturen Uzbekistan för att förbättra samernas rättigheter? Det frågar sig Aftonbladets krönikör Linnea Claesson med anledning av att Högsta domstolen ska avgöra ett mål om jakt- och fiskerättigheter mellan svenska staten och samebyn Girjas.

Aftonbladets krönikör Linnéa Claesson frågar sig i en krönika om Sverige borde importera politiker från Uzbekistan. Detta för att Uzbekistan har kritiserat Sveriges behandling av den samiska befolkningen.

I veckan avgör Högsta domstolen ett mål mellan svenska staten och samebyn Girjas gällande jakt- och fiskerättigheter, och enligt Claesson är relationen mellan svenska staten och samerna en ”skamfläck”, som hon kallar för ”den historiska och pågående koloniseringen av vårt eget urfolk”.

Men Uzbekistan är ett av ”jordens mest ofria länder”, enligt  Johan Engvall, forskare vid Utrikespolitiska institutet och expert på de forna sovjetiska republikerna i Centralasien.

– Bland de tidigare sovjetrepublikerna är Uzbekistan ett av de mest hårt hållna. Det är ett av världens mest ofria länder, sade Engvall till Sydsvenskan i en artikel om Uzbekistan år 2017.

Läs även: Uzbeker åtalas för terroristplaner

Rakhmat Akilov, som dömdes till livstids fängelse för terrordådet på Drottninggatan, är uzbekisk medborgare, och islamismen är ett växande problem i Uzbekistan.

I februari i år skrev Expressens Fredrik Sjöhult att Migrationsverket motsatte sig utvisning av terroristmisstänkta till Uzbekistan eftersom de riskerade tortyr och förföljelse i diktaturen.

Linnéa Claessons krönika får hård kritik på Twitter av Kvartals förre chefredaktör Paulina Neuding, numera europeisk redaktör på Quillette, som konstaterar att ”ingen i ledet mellan inlämning och publicering” reagerat på att Uzbekistan framhålls som ”MR-föredöme” på Sveriges största tidning.

Neuding konstaterar vidare att internationella organ ”används systematiskt av diktaturer för att relativisera och skyla över egna övergrepp”, och tar som exempel när Iran kritiserar Sverige för brott mot kvinnors rättigheter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag