Listhaugs svar på Ygemans påhopp: ”Inte vågat diskutera invandring”

Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons samt Nyheter Idag
  • Tisdag 13 aug 2019 2019-08-13
E-post 1884

”Vi tar heller inte några råd från Ygeman eller andra svenska politiker som i tio år har stuckit huvudet i sanden och inte vågat diskutera invandring och dess konsekvenser, säger Norges äldre- och folkhälsominister Sylvi Listhaug till Aftonbladet. Detta som ett svar på den svenska energi- och digitaliseringsministern Anders Ygemans attack mot Listhaug.

Efter bland annat ett misstänkt högerextremt terrordåd i Norge som riktades mot en Moské har Norges statsminister Erna Solberg efterlyst ett samarbete med Sverige för stävja problemen med nazism. Att hon vänder sig till Sverige beror bland annat på att en hel del svenska aktiva nazister marscherat i Norge.

Men svaret från den svenska regeringen var allt annat än diplomatiskt.

”Gärna norsk-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listhaug till minister två gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”, skriver Anders Ygeman på Twitter.

I en intervju tar Ygeman även upp terroristen Breivik när han riktar kritik mot Fremskrittspartiet, det parti Norges äldre- och folkhälsominister Sylvi Listhaug är medlem i.

Listhaugs attack mot Ygeman

Kvällstidningen Aftonbladet har talat med Sylvi Listhaug efter Ygemans attack mot henne. Hon skräder inte orden när hon bemöter Ygemans påhopp.

– Vi tar inte några råd från Sverige, som har en dokumenterat mycket större nynazistisk miljö än Norge. Vi tar heller inte några råd från Ygeman eller andra svenska politiker som i tio år har stuckit huvudet i sanden och inte vågat diskutera invandring och dess konsekvenser, säger hon.

Det är inte första gången Listhaug uppmärksammar och riktar kritik mot svensk invandringspolitik. Inför en tidigare valrörelse i Norge besökte hon Rinkeby för att lära sig mer om svenska misstag och vad Norge kan göra för att inte upprepa dom.

I en tidigare intervju med Nyheter Idag var hon inte sen med att rikta kritik mot den svenska regeringen.

– Vi ska ha debatt om sådant som är känsligt, även invandringspolitiken. Jag menar att ett fel som Sverige gör är att sopa problem under mattan och skönmåla. Det verkar lite som att det är det enda man gör.

Hård kritik mot Ygeman i sociala medier

I svenska sociala medier förefaller den norska regeringen och även Listhaug få stöd för sin linje. Nationalekonomen Tino Sanandaji menar Ygeman inte tycks ta hotet från nazism på allvar.

”Ygemans prioritet verkar inte vara att faktiskt bekämpa nazism utan cynisk utnyttja det för att smutskasta och misstänkliggöra alla partier till höger om S som bruna”, skriver han.

Den moderata riksdagsmannen Hanif Bali kommenterar Ygemans utspel med att påminna om att det inte är ”första gången Sverige sviker norrmännen i kampen mot nazism”. Det är en referens till andra världskriget när dåvarande S-ledda regering hjälpte Nazi-Tyskland men gav kalla handen till Norges dåvarande kung.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag