Litauen: Ryssland är en terroriststat

Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0)
  • Onsdag 11 maj 2022 2022-05-11
E-post

LITAUEN Litauens parlament har enhälligt antagit en resolution där Ryssland beskrivs som en terroriststat som begår ett folkmord i Ukraina, rapporterar litauiska LRT.

Det var på tisdagen som samtliga ledamöter i parlamentet röstade igenom en resolution där man benämner Rysslands krig som ett folkmord mot det ukrainska folket.

Ryska styrkor anklagas för att ha begått krigsbrott på ukrainskt territorium, i synnerhet i Butja, Irpin, Mariupol, Borodjanka och Hostomel.

Rysslands intention är att helt eller delvis förgöra den ukrainska nationen genom att mörda hela familjer, inklusive barn, samt kidnappa och våldta människor.

”Den ryska federationen, vars militära styrkor avsiktligt och systematiskt angriper civila, är en stat som stödjer och begår terrorism”, står det i resolutionen.

Litauen är därmed det första landet som beskyller Ryssland för terrorism, rapporterar NPR. Kanadas lagstiftare var först ut att formellt anklaga Ryssland för folkmord.

Läs även: Biden anklagar Ryssland för folkmord

Läs även: Expert: Ryssland kan hota Finland med asylsökande

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag