Expert: Ryssland kan hota Finland med asylsökande

Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0
  • Fredag 8 apr 2022 2022-04-08
E-post 383

FINLAND Ett finländskt Nato-besked ser ut att vara nära förestående. Men om landet ansöker om medlemskap får man räkna med att Ryssland reagerar. Det säger Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet i Finland, till Yle.

Rysslands självbild som stormakt gör att landet ”måste” reagera på en finländsk Nato-ansökan, menar Salonius-Pasternak.

– Det kan handla om diplomatiska motdrag, cyberattacker eller exempelvis utnyttjande av stora mängder asylsökande som ett slags hybridhot, säger han.

Traditionella militära svar kan inte uteslutas, men att Ryssland skulle anfalla Finland som man gjort mot Ukraina bedömer Salonius-Pasternak som osannolikt.

– Rysslands kapacitet är nu i hög grad i bruk i Ukraina. Men visst kan man åsamka motparten problem också med mindre militära insatser.

Forskaren är hur som helst optimistisk.

– Vi kommer nog att klara av de här motdragen.

Yle rapporterar att ett finländskt Nato-besked tycks nära förestående. På torsdagen meddelade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto att tidtabellen för processen klarnar inom de närmaste veckorna.

Läs även: Expert: Sverige kan inte hjälpa Finland i händelse av krig

Läs även: Pentagon: Självklart kan Ukraina vinna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag