Putin om Ukraina

  • Tisdag 4 mar 2014 2014-03-04
E-post 0

Vår livesändning från Rysslands president Vladimir Putins presskonferens är avslutad. Putin förklarade bland annat att han inte tror Ukrainas avsatte president Yanukovych har någon politisk framtid.

Det var lugnande besked från Putins sida idag. Militära ingripanden är en sista åtgärd vad gäller Ukraina, låter han meddela samtidigt som militära styrkor nära Ukrainas gräns nu skickas till respektive militärbas. De styrkor som finns på halvön Krim är kvar och där är läget fortfarande spänt. En flygplats ska vara omringad av militära styrkor och även militära hamnar satt i en slags blockad.

Skyddar etniska ryssar utomlands

Putin menar att han är beredd att ingripa om han bedömer det vara nödvändigt för att skydda etniska ryssar utomlands. Det är också den förklaringen han haft till den militära upptrappningen mot Ukraina. De södra och östra delarna av landet befolkas av till stor del av etniska ryssar samtidigt som en fientlighet mot ryssar har växt sig stark i i huvudstaden Kiev och de västliga delarna av Ukraina. Demonstrationer har hålls både för och emot den nya tillfälliga regeringen.

Jämför med USA-ingripande i Afghanistan och Irak

Putin hävdade även att en framtida militär intervention i Ukraina inte skulle strida mot internationell lag. Han gjorde en jämförelse med USA som gått in i både Afghanistan och Irak för att skydda egna intressen. Samtidigt poängterade Putin att han har förståelse för protesterna mot den dåvarande regeringen under Yanukovych men förklarade även att nuvarande kupp som genomförts inte är rätt väg att gå, då det leder till politisk instabilitet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag