Livstids fängelse och utvisning för Ikea-mördaren

Den 36-årige dubbelmördaren fångades på bild av en övervakningskamera strax innan morden. Foto: Polisen
  • Fredag 30 okt 2015 2015-10-30
E-post 562

VÄSTERÅS 36-årige Abraham Ukbagabir från Eritrea, som i augusti knivmördade två personer på ett Ikeavaruhus i Västerås, dömdes idag till livstids fängelse och utvisning för två mord.

Enligt Sveriges Radio gick Västmanlands tingsrätt på åklagare Eva Moréns linje om att morden präglades av beslutsamhet och att 36-åringen högg sina offer med stor kraft. Han ska dessutom länge ha haft tankar på att hugga någon med kniv och det finns inga förmildrande omständigheter för dådet, menade Morén.

Morden inträffade den 10 augusti i år då Ukbagabir, beväpnad med två knivar från Ikeas köksgerådsavdelning, högg ihjäl en kvinna och hennes son på Ikea i Västerås. Morden utfördes bara några timmar efter att 36-åringen fått avslag på sin asylansökan i Sverige och fått besked om att han skulle skickas tillbaka till Italien där han beviljats tillfälligt uppehållstillstånd.

Vittne till det brutala mordet blev en 23-årig landsman till 36-åringen. De båda männen bodde på samma asylboende och 23-åringen hade följt med till köpcentrumet för att köpa en mobiltelefon. 23-åringen greps och misstänktes till en början för delaktighet i morden och syns på övervakningsbilder från brottsplatsen. 36-åringen erkände senare utan omsvep att det var han som var mördaren och 23-åringen, som i juni beviljades asyl i Sverige, släpptes på fri fot.

Efter avtjänat straff ska 36-åringen utvisas från Sverige, men det är oklart om utvisningen kommer kunna verkställas eftersom det föreligger verkställighetshinder när det gäller utvisningar till Eritrea.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag