LO-bidrag till (S)tark valspurt kan fälla Löfven

Stefan Löfven (S). Foto: SVT Play
  • Måndag 22 okt 2018 2018-10-22
E-post 317

SVERIGE Kommunals ordförande Tobias Baudin kritiserar LO:s mångmiljonbidrag till S. Anledningen är att väljarstödet från LO-medlemmarna nått rekordlåga nivåer. Bidraget kan dessutom sätta stopp för Löfvens planer på blocköverskridande överenskommelser, skriver Dagens Industri.

Enligt Dagens Industri har så lite som 41 procent av LO:s anslutna medlemmar röstat på Socialdemokraterna. Kommunals ordförande Tobias Baudin kritiserar med bakgrund av detta att LO-förbunden sammantaget tryckt in 46 miljoner kronor i S inför valet:

– Man kan göra bättre saker för pengarna än att bara skicka dem till S, säger Baudin till Dagens Industri.

Enligt Baudin är bidragens enda syfte att se till att S vinner valet. LO har dessutom använt ytterligare 46 miljoner kronor på sina egna kampanjer med uttalat syfte att få de egna medlemmarna att rösta på S.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson förklarar att man redan under tidigt 1900-tal fattade beslut om att ge S ekonomiska bidrag för att jämna ut skillnaderna mellan olika samhällsintressen. Trots bidragen är fortfarande styrkeförhållandet mellan dessa samhällsintressen oproportionerligt stora.

Enligt Thorwaldsson får Socialdemokraternas politiska opponenter upp till 20 gånger mer i politiska bidrag av till exempel näringslivet än vad LO ger till S. Stämmer Thorwaldssons påstående skulle näringslivets ekonomiska bidrag motsvara nästan 1,9 miljarder kronor. Något stöd för Thorwaldssons påstående går dock inte att hitta i Kammarkollegiets register över bidrag till politiska partier, skriver Dagens Industri.

Att LO:s stora ekonomiska bidrag påverkat valutgången och utgjort en avgörande anledning till Socialdemokraternas starka valspurt konstateras av både S och LO.

LO:s bidrag till S kan dock utgöra en bevärande faktor när nu Löfven eventuellt ska försöka få till stånd en gränsöverskridande mittenregering med Liberalerna. Från L är man starkt kritiska till LO:s stora bidrag, och det kan utgöra ett problem om Löfven vill åstadkomma en blocköverskridande överenskommelse mellan S och L:

– Det är häpnadsväckande stora pengar och jag tycker det är mycket upprörande. Hade det varit ett företag eller en näringslivsorganisation som hade gett motsvarande pengar till ett parti hade kritiken varit stenhård på temat att näringslivet köper röster”, säger Mats Persson, ekonomipolitisk talesperson för Liberalerna, till Dagens Industri.

 

Även Lars Bäckman (M) är kritisk mot LO:s omfattande bidrag till S:

 

Mats Persson (M) säger att LO:s stora bidrag till inte bara får ”stora återverkningar” på Socialdemokraternas politik – utan även att det även påverkar det politiska avståndet mellan L och S:

– Rent generellt står Liberalerna och Socialdemokraterna väldigt långt ifrån varandra. Och S nära band till LO är en del av detta, säger han till Dagens Industri.

Läs även: Nu ger talmannen Löfven i uppdrag att bilda regering – utesluter helt SD

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag