LO-ekonom: Fler än 200 000 arbetslösa är utrikes födda

Torbjörn Hållö. Foto: LO
Torbjörn Hållö. Foto: LO
  • Tisdag 12 sep 2017 2017-09-12
E-post 761

SVERIGE Det finns nu fler än 200 000 utrikes födda som är arbetslösa i Sverige. Det konstaterar LO:s ekonom Torbjörn Hållö.

Det var igår eftermiddag som Hållö laddade upp en bild på Twitter som visar en graf över hur arbetslösheten bland inrikes och utrikes födda utvecklats de senaste nio åren.

”Nästan 6 av 10 på Af är nu födda utomlands. Av dessa har nära hälften mindre än gymnasieutb. Arbetslöshet = brist på kunskap och färdighet”, skriver LO-ekonomen som kommentar till grafen.

Grafen har tagits fram av LO själva och bygger på Arbetsförmedlingens statistik. Den ingår inte i någon särskild rapport utan har bara laddats upp till Twitter.

– Du kan be Arbetsförmedlingen om statistiken så får du den. Det är officiell statistik, förklarar Torbjörn Hållö för Nyheter Idag.

– Det kom ny statistik i måndags så jag lade upp den då.

Av grafen framgår att de flesta av dem som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen numera är födda utomlands. Medan antalet arbetslösa som är inrikes födda minskat kraftigt sedan 2010 har antalet arbetslösa som är utrikes födda ökat.

Idag är antalet utrikes födda som är arbetslösa fler än 200 000, det är en tredubbling jämfört med 2008.

Trots att grafen går stick i stäv med politiska budskap om att Sverige behöver fler invandrare för att klara välfärden eller fylla ett behov av arbetskraft säger Hållö att han inte hade någon politisk baktanke med sitt Twitterinlägg.

– Jag är ingen kampanjmakare, jag är ekonom, säger han.

– Det här är en faktisk beskrivning av hur arbetslösheten ser ut och vilken utbildningsnivå olika personer har. Det är mer en saklig beskrivning av hur läget är.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag