LO och Kommunal räddar krisdrabbad vänsterblogg med ytterligare 5 miljoner

Margret Atladottir och Eric Rosén. Atladottir har nu lämnat Politism. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 15 nov 2016 2016-11-15
E-post

STOCKHOLM Den krisande vänsterbloggen Politism räddas av den fackliga organisationen LO samt fackförbundet kommunal med ett tillskott av totalt fem miljoner kronor. – Hade vi inte gått in med de pengarna hade Politism behövt lägga ner, säger Karin Hagman, kommunikationschef på Kommunal som sitter i Politisms styrelse till tidningen Kommunalarbetaren.

När vänsterbloggen Politism startade 2013 fick de sex miljoner kronor i startkapital av Schibstedt, LO och Kommunal. Tanken var att pengarna skulle räcka för att bloggen skulle komma igång och senare kunna gå med vinst. Men personalkostnaden för bloggens två anställda Eric Rosén och Margret Atladottir om 1,7 miljoner kronor per år överstiger den totala omsättningen och brakförlusten har länge varit ett faktum.

Ska få hjälp av Aftonbladet med trafik till sajten

Trots att Nyheter Idag tidigare försökt hjälpa Politism att vända till vinst tvingas nu LO tillsammans med Kommunal gå in med ytterligare 5 miljoner kronor. Det är pengar som ska räcka till och med år 2018.

– Anledningen är att Politism precis som andra tidningar och plattformar har jättesvårt att få de annonsintäkter som man trott. Hade vi inte gått in med de här pengarna hade Politism behövt lägga ner, säger Karin Hagman till tidningen Kommunalarbetaren.

Tidningen rapporterar att Politism i snitt haft 54 500 unika besök i veckan. Som jämförelse har Nyheter Idag haft, enbart under tisdagen fram till klockan 21.30, ungefär 81 000 unika användare mätt med Google Analytics. Nu ska Politism få hjälp med trafiken från Aftonbladet.

– Nästa år ska också trafiken till Politism drivas från Aftonbladet, så Politism kommer bli en mycket större sajt.

Hånas på Twitter

Nyheten om de extra miljonerna som nu skjuts till projektet har blivit en snackis i sociala medier. Twitterkontot ”Kaffeflickor” konstaterar att Politism blir en snackis en gång om året, när LO skjuter till mer pengar.

Moderaternas riksdagsledamot Jesper Skalberg tycker att medlemmarna i Kommunal nu borde ha ”lidit nog”.

Och Skalbergs kollega i riksdagen, Hanif Bali (M), är inte sen att kommentera. Han menar att sajter som Politism, men även Aftonbladets ledarsidor, är ”trollfabriker på entreprenad”.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag