LO rensar ut konst från det gamla Sverige: ”Vi har en mycket större grupp av nysvenskar i dag”

LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Bild: Holger Ellgaard
  • Tisdag 18 feb 2020 2020-02-18
E-post

SVERIGE Fackorganisationen LO har rensat ut över en tredjedel av sin konstsamling, rapporterar Kommunalarbetaren. Anledningen är att konsten anses otidsenlig.

– LO vill få in fler kvinnliga konstnärer och motiv som man kan koppla till de mer kvinnligt dominerade arbetsplatserna bland medlemmarna, säger konstkonsulten Karin Wennerberg som har fått jobbet att sälja och köpa in ny konst.

Man har gjort sig av med hundratals konstverk och en del har köpts av personalen på LO-borgen i Stockholm till symboliska priser. Resten har sålts på auktion eller hamnat hos Myrorna.

– LO har i princip inte köpt ny konst under de senaste 20 åren. Det finns konst från 1930-talet och framåt. Det mesta är från 1960–1990. LO:s konst är inte riktigt med i tiden och det har hänt mycket bland LO-medlemmarna under denna tid. Både vad gäller kvinnornas intåg på arbetsmarknaden och att vi har en mycket större grupp av nysvenskar i dag, säger Karin Wennerberg.

Som exempel på konst som har köpts in nämns fotografier av Denise Grünstein och målningar av Solveig Norrman.

En stor väggmålning av Otte Sköld, föreställande arbetarmän och en hemmafru, kommer inte att förstöras men döljas så att den inte syns överhuvudtaget.

Läs även: Voyeuren är den nya auteuren

Läs även: Nu har Allards utskällningar blivit tecknad film

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag