LO ser rött efter ledare om att ’tukta’ fackjätten: ”Uppmaning till våld mot LO”

Ordvalet "tuktas" tolkas som uppmaning till våld, enligt LO. Foto: Wikimedia Commons samt Faksimil Twitter
  • Måndag 15 feb 2016 2016-02-15
E-post 168

STOCKHOLM Dagens Twitterdrama tog sin utgångspunkt i en ledartikel publicerad i Svenska Dagbladet med titel ”Ett för samhället skadligt LO behöver tuktas”. Det fick LO att se rött – på Twitter där de kallar ledartexten en ”uppmaning till våld”.

Ett nytt bråk, där den fackliga jätten LO är inblandat, har brutit ut på Twitter. Det hela tog sin utgångspunkt i en ledartext publicerad i Svenska Dagbladet där Jonatan Lönnqvist argumenterar för att göra det lättare för nyanlända och invandrare att komma in på arbetsmarknaden med hjälp av sänkta ingångslöner.

I ledartexten väljer Lönnqvist att citera den framlidne socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson.

”Det finns vissa fall, då en grupp driver sitt intresse på ett för samhället skadligt sätt. Det är då naturligt att samhället tuktar sådant”, ska Hansson ha sagt i samband med en debatt om strejker i riksdagens andra kammare.

I rubriksättningen använder Lönnqvist ordet ”tukta” med referens till Per Albin Hansson. Men på Twitter tolkar den fackliga jätten LO det hela bokstavligt och adresserar Dagens Nyheter med förväntan om att de ska uppmärksamma Lönnqvists ”uppmaning till våld mot LO”.

Lönnqvist: ”Medveten, illvillig tolkning”

Nyheter Idag har talat med ledarskribenten Jonatan Lönnqvist med anledning av tweeten från LO. Han ställer sig frågande till att den fackliga jätten uppfattar hans text som de gör.

– Jag kan inte se det som något annat än att man gör en medveten, illvillig tolkning. Ordet kan användas i två olika betydelser, en är ju en slags fysisk bestraffning. Den andra är att i något avseende kontrollera något, säger han till Nyheter Idag.

Lönnqvist ger ett exempel på en tidningsrubrik som han tidigare sett om att förre finansministern Anders Borg vill tukta bankerna. Han menar att hans ledartext ska förstås på samma sätt.

– Jag tror inte att någon tolkar det som att Anders Borg vill ut och slå bankdirektörerna med en rotting.

LO ber att få återkomma

När Nyheter Idag ringer till LO:s pressjour svarar Karin Boman Röding. Hon förklarar att hon inte känner till den aktuella tweeten, men lovar att undersöka saken och att de ska återkomma. Vi uppger klockslag för tweeten samt citerar innehållet över telefon. En dryg halvtimme senare har de fortfarande inte återkommit.

Samtidigt möter tweeten kritik där till och med Ehsan Fadakar från Aftonbladet är frågande till hur LO:s twitterkonto används.

Artikeln kommer uppdateras ifall någon från LO hör av sig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag