LO skäller SD för rasister som ”aldrig haft några lösningar” – Föreslår sen SD-politik i debattartikel

Thorwaldsson slutar inte skälla folk för nazism. Foto: CC Frankie Fouganthin samt Nyheter Idag
  • Torsdag 15 Dec 2016 2016-12-15
E-post 1820

SVERIGE ”I vårt eget land är ett parti med nazistiska rötter riksdagens tredje största och har också stöd bland LO-förbundens medlemmar. Det är givetvis ett misslyckande. Rasister och högerpopulister har aldrig haft några lösningar”, skriver LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på DN Debatt samtidigt som han vill kopiera just Sverigedemokraternas politik.

I en debattartikel publicerad hos Dagens Nyheter går LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till rasande attack mot Sverigedemokraterna. Han skriver att SD är ett parti med ”nazistiska rötter” och konstaterar även att ”rasister och högerpopulister har aldrig haft några lösningar”. Sedan kopierar han stora delar av de förslag som Sverigedemokraterna länge har försökt få gehör för i svensk politik.

Ett av de SD-förslag som Karl-Petter Thorwaldsson kopierar handlar om arbetskraftsinvandring. Ett annat förslag som Thorwaldsson tar upp handlar om ett förstatligande av skolan, även det en fråga som SD länge har försökt få gehör för.

Det är orimligt att människor från länder utanför EU fritt kan komma och arbeta i Sverige samtidigt som hundratusentals människor som redan finns här står utanför arbetsmarknaden. Arbetskraftsinvandringen måste styras till branscher med arbetskraftsbrist”, skriver Thorwaldsson.

SD: ”Vi har en politik som gynnar LO-medlemmarna bättre än Socialdemokraterna själva”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge har läst debattartikeln och reagerar på att Thorwaldsson för fram flera delar av Sverigedemokraternas politik. När Nyheter Idag talar med honom går han till attack mot vad han upplever är ett hyckleri från Thorwaldssons sida.

– Sent ska syndaren vakna. Märkligt att han först påstår att vi saknar lösningar och sedan föreslår en rad Sverigedemokratiska förslag, som att förstatliga skolan, förändra reglerna för utstationering och minska arbetskraftsinvandringen. LO är livrädda för oss för de förstår att vi har en politik som gynnar LO-medlemmarna bättre än Socialdemokraterna själva. Därför har Sverigedemokraterna vuxit snabbt bland LO:s medlemmar, säger Vinge.

Även Jimmie Åkessons politiska sekreterare Mikael Eriksson är inne på att LO i själva verket kopierar SD-förslag.

– Vi söker efter spetskompetens på ett annat sätt än vad regeringen gör, eller vad Socialdemokraterna har visat intresse för. Det bygger på att vi vill ha högkvalificerad arbetskraftsinvandring till de yrkena där det verkligen råder brist på arbetskraft.

Likadant frågan om lönedumpning på arbetsmarknaden, som Thorwaldsson tar upp, är något som SD länge försökt göra något åt.

– Det är vi inte positiva till, inte lönedumpning från andra länder, det tycker vi inte om såklart. Den arbetskraftsinvandring vi vill ha ska vara högkvalificerad och den ska vara behovsprövad, säker Eriksson.

Idag finns redan behovsprövning av arbetskraftsinvandring, men det är företagen själva som står för den prövningen. Det betyder i praktiken att exempelvis en ägare av en pizzeria skulle kunna rekrytera släktingar som bor i ett annat land och som trots en låg lön ändå kan komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare.

Med SD-linjen kommer det istället vara staten som prövar behovet av respektive individ istället för företagen själva, poängterar Eriksson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag