LO spred kommunistpropaganda om facket

  • Torsdag 13 nov 2014 2014-11-13
E-post 273

SVERIGE Ett brev med syrlig ton riktat till människor som lämnat facket spreds på LOs Facebooksida och tilltaget väcker upprörda känslor. Nyheter Idag kan avslöja att texten ursprungligen kommer från Sveriges Kommunistiska Parti, SKP.

Ett öppet brev med rubriken ”Till dig som valt bort facket” delades på Facebook av LO. Brevet har en aggressiv ton mot de som väljer att stå utanför ett fackförbund och tar upp olika rättigheter som facket historiskt har kämpat för. I slutet av brevet står även en anklagelse om att den som väljer att inte vara ansluten till ett fackförbund ”rider på andras ryggar”.

– Fy fan vilken vidrig ton. Inte konstigt att ni tappar medlemmar med den inställningen, kommenterade en person på LOs Facebooksida.

”Vet inte var texten kommer ifrån”

När tidningen Dagens Nyheter kontaktar Felicia Waernqvist, ansvarig för den aktuella Facebooksidan hos LO, förklarar hon att det var en extern text som de nu plockat ner eftersom den delats av ”fel personer”.

– Det är en text som jag tog del av, jag har ingen aning om vart den kommer ifrån, säger Waernqvist till Dagens Nyheter.

Waernqvist medger i intervjun till DN att brevet har en ”viss ton” och eftersom den delats av personer på ”moderatsidan” blev det fel.

Ursprunget kommer från SKP – Sveriges Kommunistiska Parti

Nyheter Idag har efterforskat var ursprunget till texten kommer från och vi hittar en variant av samma text hos tidningen Riktpunkt, ett partiorgan för Sveriges Kommunistiska Parti. Redan år 2008 ska Riktpunkt publicerat en kortare version av brevet som i stora drag liknar det brev LO delat.

I den version som publicerats hos Riktpunkt avslutas brevet: ”Hoppas du kan leva ett långt och lyckligt liv. Ont i ryggen kommer du väl aldrig att få. Du har ju ridit på andras ryggar hela tiden!”. LOs version avslutas exakt likadant sånär som på ett ord som skiljer sig åt.

Nyheter Idag har sökt företrädare för Riktpunkt för en kommentar samt Felicia Waernqvist på LO.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag