Löfven backar Sjöstedt – tycker att SD är rasister: ”Läs väldigt noga på Expos hemsida”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 14 okt 2019 2019-10-14
E-post 3764

SVERIGE Söndagens partiledardebatt i SVT hettade till när Jonas Sjöstedt (V) anklagade Sverigedemokraterna för rasism. Efteråt fick han uppbackning av Stefan Löfven (S):
– Läs väldigt noga på Expos hemsida, så ser man.

Under söndagens partiledardebatt gick Jonas Sjöstedt till angrepp mot SD och sade att partiet har ”rasismen som affärsidé”. Något som fick en irriterad Jimmie Åkesson (SD) att kliva bort från podiet för att ”ta en paus”.

Efter debatten tillfrågades Moderaternas Ulf Kristersson av Expressen om han tycker det är rätt att kalla SD för rasister.

– Nej, jag har slutat med sådant där. Jag tror vi får lägga av med sådana där etiketter alltså. Att bara kasta glåpord på varandra skapar ingen vettig politik, inget vettigt samtalsklimat. Ibland tycker vi lika, då gör vi lika; ibland tycker vi olika, då röstar vi olika. Ha respekt för alla riksdagens åtta partier, sade han.

Men Stefan Löfven backade sin kamrat på vänsterkanten. För statsministern står det klart att SD är ett rasistiskt parti, och han hänvisar till stiftelsen Expo som profilerar sig som antirasistisk.

– Det har jag sagt hela tiden, det är vad det är i grunden. Vi vet var de kommer ifrån. Läs väldigt noga på Expos hemsida, så ser man. Det innebär inte att de som sympatiserar med Sverigedemokraterna är rasister, det är inte samma sak. Men vad partiet har för ideologi, det är alldeles klart, sade Löfven till Expressen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag