Löfven berättade om Sveriges ”stöd” till Frankrike i sitt jultal

Stefan Löfven höll jultal i gamla stan. Foto: svtplay.se
  • Lördag 19 dec 2015 2015-12-19
E-post 416

STOCKHOLM Statsminister Stefan Löfven höll jultal i Gamla stan i Stockholm på lördagen och han adresserade ett år fyllt av kaos och tragedi, såväl i Sverige som i andra länder. Både flyktingkaoset, morden i Trollhättan och terrordådet i Paris var ämnen som Löfven tog upp i sitt jultal.

När Stefan Löfven höll jultal i på Stortorget i Gamla stan inför ett hundratal människor på lördagen valde han att summera året som ett svart år. En av händelserna han lyfte fram var morden på en skola i Trollhättan där flera människor dog i ett svärdattentat som misstänks ha rasistiska motiv.

– Det finns minnen av den här hösten som jag kommer bära med mig resten av mitt liv. När jag reste till Trollhättan efter morden på Kronans skola, mötte elever, föräldrar, personal, jag såg chocken, sorgen, rädslan och vreden i deras ögon. Det glömmer jag aldrig, sade Löfven.

Förberedde sig för att ge Frankrike stöd

En annan händelse Löfven valde att adressera var det terrordåd som drabbade Paris där över hundra människor dog. Skulden för dådet har islamiska staten tagit på såg och när Frankrike senare begärt stöd från Sverige i form av spaningsplan för att slå tillbaka mot IS räckte dock inte solidariteten till. Regeringen har istället meddelat att Sverige ställer upp med 50 till 100 timmar med transportplan.

Men det hindrade inte Löfven från att poängtera att han visst gett Frankrike stöd, om än över telefon. Och inte bara en gång utan tre gånger.

– När jag fick samtalet om att Paris blivit attackerat igen. Och jag tänkte på alla människor som har mist sitt liv, den kvällen förberedde jag mig för att kontakta president Hollande igen och ge svenska folkets stöd till Frankrike ytterligare en gång, den tredje gången bara i år.

Löfven om asylbränderna: ”Vi måste bemöta hatet och rasismen”

En tredje sak som adresserades i Löfvens jultal kom att handla om migrationen till Sverige och det asylkaos som följt i spåren av en rekordinvandring till Sverige under hösten. Han poängterade särskilt situationen för nyanlända i Malmö där människor tvingas sova på en bit kartong på ett betonggolv. Med bakgrund av detta förklarade Löfven att andra EU länder måste ta emot asylsökare istället för att de söker sig till Sverige.

Men han nämnde även det stora antalet bränder som drabbat asylanläggningar. Nyligen berättade flera medier att polisen uppskattar att ungefär en tredjedel av bränderna är anlagda av de boende själva, möjligen en konsekvens av trångboddhet och svåra förhållanden i spåret av rekordvolymerna under hösten.

Men Löfven valde istället att göra en annan poäng av det stora antalet asylbränder som drabbat Sverige under hösten.

– Du och jag, vi, måste göra allt som står i vår makt för att bekämpa och bemöta hatet och rasismen, sade han.

Hela jultalet kan du se hos SVT play.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag