Löfven beredd hota med extra val: Politiska insatserna höjs efter IT-skandalen

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 jul 2017 2017-07-25
E-post 3670

STOCKHOLM IT-skandalen kan leda till ett extra val. Tidningen Expressen har tagit del av uppgifter som gör gällande att Löfven är beredd att sätta hårt mot hårt ifall Alliansen vill fälla flera statsråd.

Den politiska dramatiken i ljuset av IT-skandalen kan nå nya nivår. Under gårdagen berättade Nyheter Idag att både inom Moderaterna och Sverigedemokraterna råder total blodvittring på ett eller flera statsråd. SD vill gå längst, de är beredda att rikta ett misstroendevotum mot statsministern själv.

Men Stefan Löfven är beredd att pressa Alliansen tillbaka, enligt uppgifter till Expressen. De berättar att om Allianspartierna bestämmer sig för att rikta misstroendevotum mot flera ministrar – då är Löfven beredd att svara med att utlysa extra val.

Taktiken har fungerat tidigare. När Sverigedemokraterna fällde den rödgröna regeringens budget i början av mandatperioden gick Löfven ut med ett liknande besked. Effekten av den taktiken blev den hårt kritiserade Decemberöverenskommelsen.

Under tisdagseftermiddagen hålls ett möte i Rosenbad med riksdagens samtliga partiledare. Den här gången är även Jimmie Åkesson (SD) inbjuden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag