Löfven citerade profeten Muhammed i Rinkeby på Nationaldagen

  • Fredag 6 jun 2014 2014-06-06
E-post 0

NATIONALDAGEN Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén höll tal i Rinkeby på nationaldagen där han citerade profeten Muhammed. -Ingen av er är i sanningen troende förrän han önskar detsamma för sin broder som han önskar för sig själv, högläste Löfven.

I stockholmsförorten Rinkeby fick nationaldagsfirandet en politisk inramning. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och även Moderaterna fanns på plats, men mest syntes Socialdemokraterna och partiledaren Stefan Löfven. I sitt tal poängterade Löfven att framtiden finns i Rinkeby.

– Varje nobelpristagare som kommer hit till Sverige, de brukar alltid säga att det finns så mycket roligt man får göra i Stockholm, men det allra roligaste dem vet det är att besöka barnen på Rinkebys bibliotek, förklarade Löfven i sitt tal.

Rasism och nazism måste bekämpas

Främlingsfientlighet var ett centralt ämne i Löfvens tal på nationaldagen. Flera gånger betonade han att samhället glider isär på grund av krafter som vill dela in människor i grupper, något som Socialdemokraterna vill arbeta emot politiskt.

– De försöker spela på människors sämsta sidor, skapa rädsla och misstänksamhet emot varandra och det strider mot allt som Sverige står för.

Speciellt nazism var något Löfven adresserade som ett av hoten för barnen i Rinkeby. Genom att hålla nazisterna utanför gör vi upp med utanförskap och så att inte nazismen riskerar slå rot hos barnen i Rinkeby.

– Vi ska inte ge nazismen en enda tum. De ska inte få tillträde till våra skolor, de ska aldrig få vinna mark bland våra barn, de ska aldrig få så rädsla och hat hos oss, sade Löfven i sitt tal till Rinkebyborna.

Citerade en nobelpristagare och profeten Muhammed

Vid ett tidigare tal i Gamla Stan valde Löfven att citera en tysk präst. Idag fortsatte retoriken på samma linje då både profeten Muhammed och nobelpristagaren Mo Yan blev citerade under talet i Rinkeby. Att värna gemenskap och sammanhållning var en återkommande poäng, speciellt mot bakgrund av att talet adresserade rasism och främlingsfientlighet.

-Ingen av er är i sanningen troende förrän han önskar detsamma för sin broder som han önskar för sig själv, högläste Löfven när han citerade Muhammed.

I slutklämmen på Löfvens tal betonades framåtanda. Genom att citera Mo Yan poängterades att mångfald berikar. Med en liknelse som Yan ska ha yttrat i sitt besök på Rinkebys bibliotek om att där varmt vatten möter kallt finns det gott om fisk, menade Löfven att olikheter är något positivt.

– Nu ska vi samla oss för att ge hopp till våra unga så att dem en dag kan säga; vi växte upp i Rinkeby, vi växte upp i Sverige och vi har slagit världen med häpnad, avslutade Löfven.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag