Löfven röstades ner – nu förbereder talmannen extra val

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 14 Dec 2018 2018-12-14
E-post 1725

STOCKHOLM På fredagen röstade riksdagen nej till Stefan Löfven (S) som statsminister. Talmannen Andreas Norlén aviserade efteråt att ett nyval kan bli nästa steg i processen.

Antalet nej-röster från Alliansen och SD uppgick till 200 mot Socialdemokraternas och Miljöpartiets 116 ja-röster. De 28 ledamöterna från Vänsterpartiet valde att avstå.

I ett pressmeddelande efter omröstningen sade talmannen Andreas Norlén att han fortsätter att hålla samtal med partiledarna och återkommer nästa vecka med nya besked. Han säger också att han nu påbörjar förberedelser för ett extra val.

– Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte, säger Andreas Norlén.

Han tänker nu hålla ett första möte med Valmyndigheten om saken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag