Löfven: Går inte att ta ifrån IS-återvändare deras medborgarskap

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 4 mar 2019 2019-03-04
E-post 9169

SVERIGE I TV4:s ”Malou efter tio” slår statsminister Stefan Löfven (S) fast att IS-återvändare som har svenskt medborgarskap inte kan bli fråntagna det medborgarskapet. På Twitter kommenterar Sverigedemokraternas Paula Bieler: ”Det är bra att statsministern och S tydligt visar att de anser det svenska medborgarskapet vara ovillkorat”.

Stefan Löfven påpekar att utrikesdepartementet har avrått från att resa ned till områdena där stridigheter har pågått. Har man ändå gjort det och gått med i Islamiska staten får man ”stå sitt kast”, menar Löfven. Då kan inte förvänta sig att få någon konsulär hjälp av staten.

Som svensk medborgare har man däremot rätt att komma tillbaka hit om man så vill, säger statsministern. Sedan är det upp till polisen att hålla koll på IS-återvändarna, menar han. Programledaren ställer frågan om det kan vara möjligt att ta ifrån dem sina svenska medborgarskap, men det säger Löfven strider mot grundlagen.

På Twitter kommenterar SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler Löfvens uttalanden. I sak har han rätt, men den som har gått med i IS ska anses ha avsagt sig sitt svenska medborgarskap, menar hon.

Läs även: Heberlein: Att kräva att svenskar ska överge sina värderingar är absurt

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag