Löfven ger sitt ”100-procentiga stöd” åt Johansson – sen sköts en till i Malmö

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 11 Nov 2019 2019-11-11
E-post 4130

”Han har mitt 100-procentiga stöd och förtroende” säger statsminister Stefan Löfven till tidningen Aftonbladet med anledning av att SD gjort en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson. Även Moderaterna och Kristdemokraterna har meddelat att de ställer sig bakom misstroendet. Senare på måndagen sköts ännu en person i Malmö.

Efter att en 15-årig pojke sköts ihjäl i Malmö har kritiken varit stenhård från den politiska oppositionen. Redan under gårdagen lyfte Malmös oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) frågan om en eventuell misstroendeförklaring mot just justitieminister Morgan Johansson.

”Om justitieministern inte har nödvändig krisinsikt så kommer heller inte tillräckliga åtgärder. Då måste oppositionen i Riksdagen genomföra en misstroendeförklaring”, skrev han på Facebook.

SD tog initiativet – M och KD hakade på

Under måndagen kom beskedet från Sverigedemokraterna att de avser väcka en misstroendeförklaring mot Johansson. I en intervju med Sveriges Radio Ekot förklarar SD-ledaren Jimmie Åkesson att justitieministern gör för lite, med anledning av den eskalerande grova brottsligheten.

Senare under måndagen meddelade Moderaterna samma sak. ”Antingen gör en justitieminister sitt jobb och upprätthåller lag och ordning, eller så tar man konsekvenserna och avgår”, skriver de samtidigt som de förklarar att de ”kommer att rösta för att avsätta justitieminister Morgan Johansson”.

Och ännu något senare på måndagen meddelar även Kristdemokraterna att de gör gemensam sak med M och SD.

Löfven ger fullt stöd åt Johansson

Tidningen Aftonbladet har talat med statsminister Stefan Löfven och han förklarar att han har fullt förtroende för Morgan Johansson. Stödet förklaras ”100-procentigt” för Johansson.

– Han har mitt 100-procentiga stöd och förtroende. Jag har annat under min arbetsdag att jobba med, min arbetsdag upptas av att knäcka den organiserade brottsligheten.

Under dagen har Löfven träffat rikspolischefen för att uppdatera sig om läget. Han säger att han har ”fullt förtroende” för polisen och att ”det kommer krävas systematik, långsiktighet och bestämdhet” för att komma tillrätta med den grova brottsligheten.

– Vi har ett allvarligt läge, men det är också så att de allra flesta inte lever under det hotet, säger Löfven till tidningen.

Under måndagskvällen, bara timmar efter att Löfven gett sitt stöd åt Johansson, sköts ännu en person i Malmö. Enligt vittnen lät det som en skjutning med automatvapen. En skadad person är förd med ambulans till sjukhus.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag