Löfven hånas för hotfull uppmaning: ”Håll överenskommelsen”

Löfvens budskap till alliansen är tydligt – håll vad ni lovat! Till höger i bild ser vi Löfven i rollen som sig själv. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Torsdag 7 maj 2015 2015-05-07
E-post 2492

STOCKHOLM I en artikel i Dagens Industri avslöjar Stefan Löfven sitt listiga sätt att behålla makten, genom att tvinga Alliansen hålla fast vid Decemberöverenskommelsen. – I den värld jag kommer ifrån så håller man överenskommelser, säger partiledaren som leder ligan över brutna vallöften. Nu hånas både Löfven och Socialdemokraterna för citatet.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har närapå blivit synonym med löftesbrott. En rad vallöften som Socialdemokraterna gav innan valet i höstas har sedan visat sig vara tom retorik och många väljare har uttryckt missnöje över detta. Samtidigt är den borgerliga oppositionen fastlåst i Decemberöverenskommelsen, en sorts pakt för att hålla Sverigedemokraterna ute.

De senaste veckorna har kritiken mot Decemberöverenskommelsen haglat mot Alliansen och framför allt Moderaterna, då den ger de rödgröna partierna i praktiken frikort att bedriva vilken politik de vill. Flera partimedlemmar i Moderaterna har öppet krävt att Decemberöverenskommelsen rivs upp och att Anna Kinberg Batra istället försöker få genomslag för en borgerlig politik. Detta skulle samtidigt kunna undergräva Stefan Löfvens möjligheter att regera landet.

Löfvens hot till Alliansen: ”Håll överenskommelsen”

Dagens Industri publicerar en artikel som tar avstamp i missnöjet med Decemberöverenskommelsen. Men Stefan Löfven är tydlig om varför pakten mellan de rödgröna och Alliansen behövs, i artikeln hotar Löfven med ”kaoset” som blev ett faktum när Sverigedemokraterna fällde regeringens budget. Med Decemberöverenskommelsen kan Löfven istället få igenom vilken politik han vill – de borgerliga partierna har i praktiken lagt sig platt för en vänsterpolitik.

– I den värld jag kommer ifrån så håller man överenskommelser, förklarar Löfven för Dagens Industri.

Socialdemokraterna och Löfven hånas för citatet

När Dagens Industri publicerar artikeln med Löfvens omtalade citat, twittrar samtidigt Socialdemokraternas officiella konto ut en länk till artikeln där de själva citerar just stycket om att ”hålla överenskommelser”. Detta väckte genast reaktioner där en rad kritiker hänvisar till att Löfven själv har svikit ett antal vallöften. Nyheter Idag har samlat några av kommentarerna på Twitter.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag