Löfven leder S mot sitt sämsta valresultat någonsin

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 27 maj 2019 2019-05-27
E-post 2409

SVERIGE Med de flesta valdistrikt räknade är Socialdemokraterna på väg att göra sitt sämsta val någonsin med 23,6 procent, rapporterar Expressen. Samtidigt ser Sverigedemokraterna ut att bli EU-valets största vinnare.

Enligt det preliminära valresultatet får S 23,6 procent av rösterna – en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med valet 2014 och samtidigt partiets sämsta valresultat någonsin i ett nationellt val. Däremot är partiet fortfarande störst och behåller sina fem mandat i Europaparlamentet.

I SVT:s valvaka sade sig toppkandidaten Heléne Fritzon vara nöjd med resultatet då valdeltagandet ökat och fler gått och röstat på S.

– Det här är ju en nivå som visar att vi stärkt vår ställning och ökat antalet röster på Socialdemokraterna, sade Fritzon enligt Expressen.

Med bara några hundra valdistrikt kvar att räkna på måndagsmorgonen ser fyra partier ut att få varsitt nytt mandat i Europaparlamentet – M, C, KD och SD. EU-vänliga Liberalerna balanserar precis ovanför fyraprocentsspärren och ser ut att förlora det ena av sina två mandat.

– Vinden blåser åt ett annat håll, den är mer EU-kritisk, säger partiledaren Jan Björklund i SVT:s Morgonstudio enligt Aftonbladet.

Feministiskt initiativ får bara 0,8 procent av rösterna och kommer därmed att tappa sitt enda mandat och åka ur parlamentet. Även Miljöpartiet backar i valet och förlorar två av sina fyra mandat.

Procentuellt ser SD ut att bli valets stora vinnare och ökar med 5,7 procentenheter jämfört med senaste valet till 15,4 procent. Partiet hamnar på tredje plats efter M som får 16,8 procent av rösterna.

– Jag har varit väldigt orolig under den här månaden att våra väljare inte ska gå och rösta, för så har det varit tidigare, men uppenbarligen har vi lyckats mobilisera våra väljare, sade Jimmie Åkesson sent på söndagskvällen enligt Aftonbladet.

Läs även: Löfven försvarar påhoppet på Skyttedal: ”Det är därför vi stör oss på Gucciväskor och sportbilar”

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag