Löfven lovar ”knäcka” kriminella gängen

Foto: Nyheter Idag samt Brottsplats Stockholm
  • Måndag 1 jul 2019 2019-07-01
E-post 4738

Nu ska det bli stopp för fler skjutningar genom en rad insatser. Det lovar statsminister Stefan Löfven i en intervju med Aftonbladet med anledning av den blodiga söndagen igår i Stockholm där minst två personer sköts ihjäl. – Samhället är starkare än dessa gäng och står enigt för att knäcka dem, säger han.

Under gårdagen inträffade totalt tre skottlossningar på olika adresser i Stockholmsområdet och två personer rapporteras döda. Flera uppgifter talar för att skjutningarna är relaterade till gängkriminalitet och polisen har satt in extra resurser för att stävja våldet.

I en intervju med Aftonbladet påtalar statsminister Stefan Löfven att det nu pågår den största satsningen på polisen ”på decennier”. Men att rekrytera allt fler poliser är inte tillräckligt, menar han.

– De måste också ha verktyg som biter på förråade gängbrottslingar. Därför har vi skärpt flera straff avsevärt, inklusive straffen för att olovligen inneha vapen och sprängmedel som handgranater. Vi har också gett polisen utökade befogenheter för till exempel kameraövervakning och informationsinhämtning, säger han till Aftonbladet.

Ska ”knäcka” gängen

Brottslighet och otrygghet har länge varit en politisk fråga där inte minst fokus ligger på så kallade ”utsatta områden”. I en rapport från Nationella operativa avdelningen inom polisen förklaras att människor i omgivningen är rädda för att vända sig till myndigheterna, detta av flera skäl.

”I de särskilt utsatta områdena råder överlag en ovilja att prata med polis vilket gör det svårt för polisen att utreda brott. Denna tystnad kan bland annat bero på att man inte vill blanda sig i andras angelägenheter, inte ange sin granne eller av rädsla för repressalier”, står att läsa i rapporten.

Men trots den beskrivningen är statsministern betydligt mer optimistisk i sin tro att samhället kan sätta stopp för kriminaliteten.

– Samhället är starkare än dessa gäng och står enigt för att knäcka dem, säger han.

Ett av krafttagen från Löfvens regering är en utredning som Mikael Damberg väntas ta emot med nya förslag på att stoppa det grova våldet.

Men alla är inte lika imponerade av Löfvens och Socialdemokraternas förmåga att stävja våldet. Oppositionspolitikern Richard Jomshof (SD) skräder inte orden när han kommenterar Löfvens utspel.

”Ja, och det är ditt fel Stefan Löfven. Du delar skulden tillsammans med alla andra som varit med om att skapa detta mångkulturella och mångkriminella samhälle”, skriver Jomshof på Facebook.

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag