Löfven lovar ny myndighet för psykologiskt försvar

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 14 jan 2018 2018-01-14
E-post 906

SÄLEN Regeringen ska inrätta en ny myndighet med syfte att arbeta med psykologiskt försvar. Det meddelar statsminister Stefan Löfven på Folk och försvars rikskonferens i Sälen under söndagen. – Vi vet att påverkansoperationer pågår just nu. I många rapporter har Ryssland öppet pekats ut, säger Löfven.

Just nu pågår påverkansoperationer mot Sverige, statsminister varnar Stefan Löfven på Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Löfven pekar särskilt ut Ryssland, men utesluter inte att det kan finnas ytterligare aktörer som vill påverka Sverige. Nu ska regeringen inrätta en ny myndighet mot psykologiskt försvar, säger statsministern.

– Vi vet att påverkansoperationer pågår just nu. I många rapporter har Ryssland öppet pekats ut. Men vi kan inte utesluta att det även kan finnas andra, säger han.

Handlar om att säkerställa försvarviljan

Idag hanteras Sveriges psykologiska försvar av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. På myndighetens hemsida står uttryckligen att syftet är att värna befolkningens försvarsvilja och att agera emot desinformation.

”Syftet har ytterst varit att säkerställa den svenska befolkningens försvarsvilja och motståndskraft mot påtryckningar och desinformation från motståndaren, inom ramen för ett – så långt det är möjligt under dessa extrema förhållanden – demokratiskt, öppet samhälle, med åsiktsfrihet och fria medier. Ingen censur ska förekomma”, står att läsa på MSB:s hemsida.

Enligt Löfven skulle det kunna finnas ett hot från främmande makt som vill påverka höstens val. Detta bemöter Löfven med kraftig retorik för att hålla eventuella påverkansoperationer på avstånd från valrörelsen.

– Till den eller de som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta!, sa Löfven.

Ett konkret exempel som statsministern tar upp är att politiska partier fått sina hemsidor hackade. En omtalad incident var 2006 när Sverigedemokraternas hemsida stängdes ner helt och hållet.

Den gången var det inte Ryssland som låg bakom utan den då socialdemokratiske utrikesministern Laila Freivalds som via Utrikesdepartementet bad Sverigedemokraternas webbhotell att stänga ner partiets sajt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag