Löfven nöjd med Ann Linde efter tysk-intervjun: ”Gör ett fantastiskt jobb”

Foto: Nyheter Idag/Youtube DW
  • Onsdag 24 jun 2020 2020-06-24
E-post 4737

SVERIGE Utrikesminister Ann Linde har fått stenhård kritik för att ha tappat humöret och för att ha slirat med fakta i intervjun med Deutsche Welle, DW. Men statsminister Stefan Löfven (S) hyllar Linde. – Utrikesministern gör ett fantastiskt jobb för att också försvara Sverige, säger Löfven till TT.

Efter intervjun i tyska Deutsche Welle har Ann Linde KU-anmälts och fått kritik för att ha ljugit. I intervjun med DW påstår en allt mer uppretad Ann Linde bland annat att Sverige inte längre har någon överdödlighet – något som inte stämmer.

Ann Linde påstår också att att alla som vill får testa sig för covid-19 – vilket är fel.

– För två veckor sedan startade vi massivt testande. Vilken innebär att alla personer, även om du inte har det minsta symtom, får testa dig, säger hon.

För närvarande är det bara i Stockholm som samtliga invånare erbjuds testning.

Statsminister Stefan Löfven har efter DW-intervjun kommenterat att Ann Linde ”gör ett fantastiskt jobb för att också försvara Sverige”.

– Det är viktigt att vi säger ifrån när saker och ting är felaktiga. Det måste vi göra. Sedan ska vi själva ge en korrekt bild. Det är viktigt att vi gör det, säger Löfven.

En annan kritik mot Linde har varit att hon betedde sig arrogant och tappade humöret.

Reportern Sarah Kelly, som gör intervjun med Linde, läser under intervjun upp ett citat från den förra statsepidemiologen Annika Linde:

”Det fanns ingen strategi alls för äldrevården har jag förstått efterhand. Jag förstår inte hur man kunde stå och säga att beredskapen var god när den i själva verket är usel”

– Fanns det ingen plan för de äldre? Det är skamligt, eller hur, frågar Kelly.

– Ja, det är dina ord. Jag tycker faktiskt att du beter dig som det här är något slags världsmästerskap i vem som får sjukdomen eller vem som inte får den, svarar Ann Linde.

Ann Linde har kommenterat sin insats och menar att hon kan vara ”lite mer kvinnlig” nästa gång.

– Det är möjligt att man kan vara lite trevligare, le lite mer och möjligen vara lite mer kvinnlig när man säger svaren. Det får väl jag tänka på, säger utrikesministern.

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen? Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material. Bli PLUS-medlem

 Intresserad av att annonsera på Sveriges vassaste nyhetssajt? Mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag