Löfven om attacken i Vetlanda: Inte en migrationsfråga

Foto: Regeringen/Facebook
  • Torsdag 4 mar 2021 2021-03-04
E-post 2183

VETLANDA/STOCKHOLM Statsminister Stefan Löfven (S) höll på torsdagen tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg en pressträff om attacken i Vetlanda där sju människor har knivhuggits och den misstänkte, Tamim Sultani, är en afghan utan uppehållstillstånd. Löfven menar att det hela inte är relaterat till migrationsfrågan.  – Vi ska sätta fokus på att se till, att den som ska hamna inför rätta ska hamna inför rätta och döms för det. Det är det det handlar om nu, konstaterade Stefan Löfven.

Stefan Löfven försäkrade att Sverige kommer att stå samlat när oskyldiga attackeras.

– Rädsla och skräck ska aldrig bli en del av vår vardag, sade han.

En reporter från TT frågade om en tweet där Sverigedemokraterna skrivit att det behövs ett totalstopp på all invandring som utgör en social, ekonomisk och kulturell belastning och ett moratorium på att ta emot kvotflyktingar.

– Vi ska avvakta polisens utredning. Lyssna längre fram vad som framkommer om motiv och allt annat, betonade Stefan Löfven.

– Sen är inte det här en migrationsfråga som Sverigedemokraterna vill göra det till. Nu har vi en väldigt allvarlig händelse i Vetlanda. Där oskyldiga människor är skadade. Där deras anhöriga är djupt oroliga, sade Löfven och fortsatte:

– Då tycker jag att vi att vi ska sätta fokus på att se till, att den som ska hamna inför ska hamna inför rätta och döms för det. Det är det det handlar om nu.

Från journalisthåll ifrågasattes att det alls hölls en pressträff.

– Riskerar inte det att spä på spekulationerna, sade TV4:s reporter.

Att polisen använt terrorbrottsrubricering under utredningen var något som flera journalister ifrågasatte.

– Tror du det finns risk för att man ökar skräcken och rädslan i samhället genom att använda sig av den här typen av begrepp när det sedan visar sig att det inte är det, sade SVT:s reporter.

Den första frågan på pressträffen handlade om hur unga afghanska män tagits emot i Sverige.

– På ett generellt sätt, hur bra tycker ni att Sverige har varit på att ta hand om den här gruppen, undrade TT.

Journalisten Mats Skogkär följde pressträffen och tipsar på Twitter om att lyssna på både de frågor som ställs – och de frågor som inte ställs.

I en tidigare version hade rubriken ett  citat. Citattecknen har tagits bort då det är en sammanfattning av vad Stefan Löfven sade. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag