Löfven om invandring och brott: ”Beror faktiskt på socioekonomiska förutsättningar”

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 19 Nov 2019 2019-11-19
E-post 934

SVERIGE Statsminister Stefan Löfven (S) har fått hård kritik för sitt framträdande i SVT:s Agenda på söndagen. Men i en intervju för Dagens Nyheter står han fast vid att det är segregationen som leder till gängkriminalitet. Han menar att man inte kan ”etnifiera” den brottslighet som har tagit fäste i Sverige under de senaste åren.

Stefan Löfven var inbjuden till SVT:s Agenda för att svara på frågan om varför gängvåldet har blivit så utbrett i Sverige i dag. Statsministern svarade att det beror på segregation – men ville inte göra en koppling till de senaste decenniernas höga invandring.

– Segregationen beror på att det är för låg sysselsättning och för hög arbetslöshet i de här områdena. Men det hade det varit oavsett vem som hade bott… Om du sätter dit människor som är födda i Sverige under samma förutsättningar så får du samma resultat, sade han.

I en intervju för Dagens Nyheter på måndagen ifrågasätts Löfvens svar. Har inte språkkunskaper, kulturella koder och nätverk också betydelse, undrar reportern.

– Det är just segregationen som är problemet. Så här: Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg eller bakgrund. Det är inte det det beror på, utan det beror på förutsättningarna, de socioekonomiska förutsättningarna, och det är klart att får du för lite språkutbildning, möjlighet att lära sig språket och för få chanser att faktiskt ta dig in på arbetsmarknaden, ja då kommer det att slå på segregationen, svarar statsministern.

– Så i den meningen är det rätt. Men jag tycker att det är viktigt att särskilja på det, så att man inte etnifierar brottsligheten, utan den beror faktiskt på socioekonomiska förutsättningar.

Han lyckas också ge en känga till Sverigedemokraterna, på en fråga om huruvida det är svårt att få Socialdemokraternas budskap att ”bita”.

– Nej, men det är ett väldigt speciellt parlamentariskt läge, och därför tar vi ansvar i just detta läge. Alternativet hade varit ett högerkonservativt block beroende av Sverigedemokraterna, och jag vill stå upp för ett demokratiskt öppet samhälle med fria, oberoende medier och fria oberoende domstolar och så vidare, och då är det här rätt att göra. Vi kan både genomföra så mycket socialdemokratisk politik som det går i ett läge då vi fått 28,3 procent av rösterna, samtidigt som vi står upp för demokratin.

Löfvens uttalanden i Agendaintervjun om att segregation och arbetslöshet gör att folk blir kriminella har mötts av starka reaktioner i sociala medier. En av de som har kritiserat statsministern är den tidigare domaren Krister Thelin. Han kallar Löfvens analys ”klassisk marxism”.

 

Löfvens partikamrat Maria Hind Alias, regionpolitiker i Sörmland, är inne på samma spår.

Läs också:

Janne Josefsson om dömda för bidragsbrott: 70 procent är invandrare

Heberlein: Sluta sticka offerkoftor åt kriminella ungdomar

Kvinna åtalas för sexuellt ofredande – skickade nakenbilder till ensamkommande

Stöd Nyheter Idag

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag