Löfven om utbildningsnivån på utrikesfödda: ”Det ädla yrket svetsare”

Löfven och Kinberg Batra rök ihop om arbetslöshet bland utrikes födda. Foto: svtplay.se
  • Söndag 14 maj 2017 2017-05-14
E-post 659

STOCKHOLM Statsminister Stefan Löfven lyfte fram sin egen svetsarutbildning som ett exempel på att asylinvandringen till Sverige bidrar med kompetens till arbetsmarknaden. Samtidigt är klyftan rekordstor mellan inrikes och utomeuropeiskt födda på arbetsmarknaden.

Det råder hela 31,9 procent arbetslöshet bland utomeuropeiskt födda. Motsvarande siffra är enbart 4,1 procent för inrikes födda. Den statistiken presenterade SVT Agenda under söndagens partiledardebatt i TV-huset i Stockholm.

– Det här är Sveriges stora utmaning. Det måste vara hårda krav på att gå från bidrag till arbete, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Men Statsminister Stefan Löfven (S), som istället för sänkta löner argumenterar för beredskapsjobb, menar att utbildningsnivån är god hos migranter som söker sig till Sverige. För att understryka vad han kallade ”ädla” yrkesutbildningar tog han sin egen bakgrund som svetsare som ett exempel.

– Vi har en grupp som har bra utbildning, dom är akademiker, det är läkare, ingenjörer med mera. Sen har vi dom som har bra yrkesutbildningar av allehanda slag. Det ädla yrket svetsare till exempel, kan några vara. Och sen har vi några som har låg utbildning, speciellt dom som är äldre, där behöver vi enkla arbetsuppgifter.

Men argumentet att Sverige tar emot svetsare från andra länder var inget som imponerade på Kinberg Batra. Hon menade att Löfven inte har några riktiga förslag på hur utrikes födda ska komma i arbete.

– Det fanns en tid när Stefan Löfven pratade om jobben. Men det blir inga jobb i det du står och säger. Du pratar om den förra regeringen, du pratar om vårdnadsbidrag. Du pratar om massa annat utom hur alla dom utrikes födda som står utanför ska komma i arbete, sade hon.

Behöver Sverige fler svetsare?
2786 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag