Löfven orolig över nyvalde M-ledaren Kristerssons SD-linje

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 1 okt 2017 2017-10-01
E-post 1292

STOCKHOLM ”Ogenomtänkt och principlös” säger Ulf Kristersson om de senaste decenniernas migrationspolitik när han precis formellt blivit vald att leda Moderaterna. Och på en senare fråga under en pressträff vill han inte kalla Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti. Samtidigt är Stefan Löfven orolig över att M kommer närma sig SD.

Med mindre än ett år kvar till valet börjar svensk politik blir rejält spännande. En av de hetaste, men även svåraste frågorna, är den om hur nästa regering kan tänkas se ut. Att stänga ute Sverigedemokraterna genom Decemberöverrenskommelsen fungerade inte, samtidigt har inget parti ännu gått ut med att de vill förhandla med partiet.

Men kanske kommer Moderaterna att ändra på det. När Ulf Kristersson formellt valdes till ny partiledare i Moderaterna tog han upp flera frågor som ligger SD-väljare nära i sitt tal.

– Få uppgifter är så akuta som att krossa de gangstergäng som terroriserar städer och förorter, säger han i sitt tal.

– Den grova kriminaliteten göder misstron i hela Sverige. Gängkriminaliteten är en cancersvulst som ska opereras bort, fortsätter han.

Sågade Reinfeldts politik och vill inte kalla SD för rasister

I publiken satt den förre detta partiledaren Fredrik Reinfeldt. Det hindrade inte Kristersson från att såga delar av den politik som gjort Reinfeldt känd.

– De senaste decenniernas migrationspolitik har varit ogenomtänkt och principlös, förklarade Kristersson.

Under en presskonferens fick Kristersson frågan från SVT om han anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Han svarar att han inte tänker sätta etiketter och menar att det istället är en fråga för statsvetare att svara på.

– Jag tror inte att SD:s väljare är rasister. Många av de väljare SD fått beror på att vi haft en dålig migrationspolitik, säger han till SVT.

Löfven orolig över öppning till SD

Retoriken från den nya M-ledaren har inte gått statsminister Stefan Löfven helt förbi. I ett uttalande bekymrar sig Löfven över att Moderaterna kan komma att närma sig SD eller rentav inleda någon form av samarbete. Tidigare signalerade den förre partiledaren Anna Kinberg Batra att hon inte ser några hinder för att samtala med SD i enskilda frågor.

”Det oroar mig att Ulf Kristersson liksom Anna Kinberg Batra har dörren öppen mot Sverigedemokraterna. Och den stora skiljelinjen mellan våra partier består: Om vi ska investera tillsammans för att öka tryggheten, få fler i arbete och utjämna klyftorna eller tror på stora skattesänkningar som gynnar några få”, skriver Löfven i sitt uttalande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag