Löfven tog statsflyget till bronsmatchen i Nice: ”Självklart”

Foto: Faksimil @oliviaschough på Instagram / Nyheter Idag
  • Onsdag 10 jul 2019 2019-07-10
E-post

NICE När Sverige tog brons i damfotbolls-VM var statsminister Stefan Löfven (S) på plats i franska Nice för att fira vinsten. Nyheter Idag kan nu berätta att Löfven tog sig dit med statsflyget.

I lördags slog de svenska damerna England med 2-1 och vann därmed brons i världsmästerskapet. Matchen ägde rum i Nice på den franska sydkusten och på plats var Stefan Löfven som även följde med in i damernas omklädningsrum för att fira segern efteråt.

Nyheter Idag har pratat med Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander som själv var med på statsministerns Frankrikeresa.

– Han flög statsflyget, säger Brunnander.

Han berättar att sällskapet flög dit på lördagsmorgonen och sedan hem på kvällen. Under den tiden ska statsministern ha hunnit träffa landslagsledningen och landslaget, Fifachefen och borgmästaren.

Finansminister Magdalena Andersson (S) sade nyligen att något av det viktigaste man kan göra för att minska sitt ”klimatavtryck” är att välja andra transportsätt än flyg. Något som dock inte hindrade henne från att själv ta flyget till Almedalen.

I våras rapporterade SVT Nyheter att regeringen skärpte tonen om flyget och slog fast att mängden flygresor måste minska för klimatets skull.

– Vi måste flyga mindre än idag, så är det, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Nyheter Idag frågar Gösta Brunnander hur statsministern resonerade när han gjorde valet att flyga till Nice trots dess påverkan på klimatet.

– Vi väger alltid in den typen av frågeställningar men samtidigt måste också Sverige representeras. Ett VM-brons är inte snutet ur näsan, utan det här var ett ypperligt tillfälle för Sverige att sitt stöd åt landslaget som har gjort den här fantastiska prestationen i VM, säger Brunnander.

– Så det var självklart för honom att åka ned och träffa laget och uttrycka regeringens och Sveriges stöd för deras insats.

Enligt Gösta Brunnander hade det varit ”omöjligt” för statsministern att välja tåg eller buss som transportsätt då han ”hade andra åtaganden både innan och efter”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag