Löfven utesluter inte Åkessons förslag om militärer i förorten

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 17 jan 2018 2018-01-17
E-post 554

STOCKHOLM Bara någon timme efter att SD-ledaren Åkesson öppnat för att sätta in militärer mot upplopp i förorter lägger sig statsminister Stefan Löfven (S) på samma linje, i vart fall retoriskt. – Det är inte min förstahandsåtgärd, säger Löfven i en intervju till Aftonbladet samtidigt som han inte vill utesluta möjligheten.

Det går snabbt i hockey och ibland ännu snabbare i politiken. Efter att SD-ledaren Jimmie Åkesson deklarerat att han kan tänka sig att polisen tar hjälp av militärer för att slå ner våldsamma upplopp i svenska förorter fick statsminister Stefan Löfven (S) frågor om samma ämne från Aftonbladet. Men någon kritik mot SD-ledaren om högerpopulism uteblev från Löfven, istället lät det som att statsministern kan tänka sig gå på samma linje som SD.

– Det är inte min förstahandsåtgärd. Men vi behöver se ytterligare myndigheter i samverkan för att knäcka gängbrottsligheten. Det viktigaste för mig är beskedet till de här grova organiserade brottslingarna, att ni har ingen plats i vårt samhälle. Det är därför vi tillfört så mycket resurser, skärper straffen och går på den ekonomiska brottsligheten. Och därutöver vill jag titta på vad kan vi göra mer för att den här brottsligheten ska bort, säger Löfven till Aftonbladet.

Och på en direkt fråga, om Aftonbladet uppfattar Löfven som att han inte är direkt avvisande till förslaget, upprepar statsministern i princip det han tidigare har sagt.

– Det är inte min förstahandsåtgärd. Men jag vill gärna se hur myndigheterna kan stärka sin samverkan.

Frågan om trygghet och kriminalitet väntas bli en av de stora valfrågorna. Även moderatledaren Ulf Kristersson tog upp ämnet i riksdagens partiledardebatt där Kristersson målar en mörk bild av situationen i samhället.

Håller S på att närma sig SD?
885 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag