Löfven vägrade att intervjuas i SVT – får hålla tal istället

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 22 mar 2020 2020-03-22
E-post 4736

SVERIGE På söndagskvällen klockan 21.15 kommer statsminister Stefan Löfven (S) att hålla ett ”tal till nationen” i SVT med anledning av Coronakrisen. SVT tog själva initiativ till talet efter att Löfven vägrat att låta sig intervjuas avslöjar Expressen

Talet sänds i SVT2 och på SVT Play och kommer att pågå i fem minuter.

– Vi har en extraordinär situation i Sverige och stora delar av världen är lamslagen. Det finns så klart ett värde i att höra statsministern tala direkt till publiken i en sådan här situation, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT.

Löfven vill dock inte ställa upp på en intervju efter talet. Däremot utlovar SVT att talet kommer att kommenteras och analyseras direkt efteråt.

– Stefan Löfven erbjöds också att medverka i Agenda på söndagen, men han avböjde med hänvisning till det extrema läget, säger Helena Olsson.

Expressen avslöjar att Löfvens tal kom till på SVT:s initiativ efter att han vägrat att intervjuas i SVT Agenda.

– Löfven tackade först nej till att medverka på en intervju i Agenda på grund av läget, och då erbjöds han detta i stället. Talet kommer inte livesändas, det spelas in under eftermiddagen, säger Camilla Hagert, presschef på SVT till Expressen.

Politik reportern Mari Forssblad utvecklar. Löfven fick möjligheten att hålla tal, men skulle också svara på frågor. Villkor Löfven vägrade acceptera enligt Forssblad.

 

Förra intervjun som Löfven gjorde i SVT Agenda i höstas blev omtalad.

Stefan Löfven tillfrågades om orsakerna bakom gängvåldet och dödsskjutningarna men kunde inte ge något tydligt svar. Han menade att Sverige hade en annan typ av dödligt våld tidigare, att det nu ser annorlunda ut och att ”vi kanske inte såg det komma”.

– Vi har inte varit riktigt förberedda på att det också skulle drabba oss. Vi hade inte den typen av våld då, men nu har vi det och det är därför vi måste bestämma oss. Riktningen är glasklar, bestämdheten för att visa att samhället är alltid starkare än brottsligheten, sade Löfven då.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag