Löfven vill se åtgärder mot tiggeri – Utesluter inte ett nationellt förbud

Statsminister Stefan Löfven Foto: Nyheter Idag.
  • Tisdag 26 dec 2017 2017-12-26
E-post 1527

STOCKHOLM Statsminister Stefan Löfven (S) pratar ut om problemet med tiggeri i en intervju i TT. Löfven uppger att han vill se fler blocköverskridande åtgärder för att komma åt problemet. Löfven uppger även att Socialdemokraterna i dagsläget inte är för ett nationellt tiggeriförbud men att förslaget inte utesluts helt.

I en intervju med TT förklarar statsminister Stefan Löfven (S) att han vill se fler åtgärder för att hantera problemet med tiggare som kommer till Sverige från fattiga länder som Rumänien och Bulgarien.

Löfven vill se ett samarbete mellan blockgränserna för att komma fram till hur tiggeriet ska kunna stoppas. Enligt statsministern är tiggare ingenting som vi som samhälle ska behöva vänja oss vid. Att människor sover på gatan är ingenting vi ska acceptera.

Löfven får frågan om huruvida Socialdemokraterna utesluter ett nationellt tiggeriförbud eller inte. Ett tydligt ställningstagande för eller emot tar däremot inte Löfven utan uppger att det är en fråga som måste undersökas noggrannare.

– Vi är inte där än. Vi måste hela tiden se över vad som skulle vara effektiva metoder. Och kan vi göra någonting mer med lagstiftningen – låt oss titta på det.

Löfven fortsätter med att tiggare utgör ett större problem gällande prostitution och stölder. Regeringen ska jobba hårdare för att komma åt kriminella som utnyttjar fattiga EU-migranter, enligt Löfven.

Trots sin kritik mot hur situationen ser ut anser Löfven inte att Sverige har varit särskilt naivt i dess syn på tiggeri.

– Fattigdom skapar den här typen av problematik med tiggeri och även prostitution. Det är inte så att vi inte har vetat om det.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag