Löfvens coronaförsvar: Sverige är inte absolut sämst

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Måndag 15 jun 2020 2020-06-15
E-post

SVERIGE Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser om huruvida Sveriges coronastrategi har varit framgångsrik eller inte. Dödsfallen på äldreboenden har heller inte något att göra med strategin, förklarade han i SVT:s Agenda.

I söndagens Agenda fick Stefan Löfven stå till svars för den svenska coronastrategin som till stor del bygger på rekommendationer snarare än förbud och nedstängning. En strategi som har väckt uppseende i andra länder.

Hittills har 4 874 personer dött i Sverige vilket är betydligt fler än i de övriga nordiska länderna tillsammans. Enligt siffror för den senaste veckan har Sverige dessutom haft fortsatt hög smittspridning i jämförelse med övriga länder i Europa. Men det betyder inte att Sveriges strategi har misslyckats, menade Löfven.

– Det är ju inte så att Sverige har den absolut sämsta statistiken på det här området, sade Löfven och menade att man inte bara kan titta på statistik för en kort period och dra slutsatsen att strategin var fel.

– Det som jag tycker är ett stort problem, det är naturligtvis att vi har så många som har dött på våra äldreboenden. Det har inte med strategin att göra, utan det har att göra med en effekt, eh, vi har brist i samhället som vi nu rättar till, sade statsministern.

Löfven hänvisade till uppgifter från Sveriges Kommuner och Regioner om att fyra av tio anställda inom kommunal omsorg inte följer basala hygienrutiner. Något som Socialstyrelsen ska råda bot på genom att utbilda anställda.

– Du verkar, trots smittspridningen i Sverige och trots dödstalen, inte särskilt självkritisk när det gäller strategin, sade programledaren Nike Nylander.

– Nej, jag menar att vi ska ha en riktig granskning. Men vad jag säger det är att de definitiva slutsatserna är för tidiga att dra, därför att vi vet inte vad som är skillnaden mellan länder också vad gäller resemönster precis när utbrottet kom. Så låt oss få hela sanningen, svarade Löfven.

En av de som har reagerat på intervjun är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Han svarar egentligen inte på någonting konkret. Han verkar inte vilja kännas vid den svenska strategin med att acceptera en hög grad av smittspridning, som skiljer ut oss från andra länder i Europa, säger han till SVT.

– Och man har inte lyckats skydda riskgrupper, utan hälften av dödsfallen bland äldre har varit i äldreomsorgen och det är ett gigantiskt misslyckande vi inte kan acceptera.

Läs även: Här dyker AFA upp när polisen intervjuas av SVT

Läs även: Efter sexbrottsvåg i Uppsala – nu häktas tidigare dömd afghansk man: ”Väldigt våldsam”

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag