Löfvens SCB-lyft: ”Inaktuell”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 8 jun 2020 2020-06-08
E-post 263

SVERIGE I SCB:s senaste partisympatiundersökning ökar Socialdemokraterna mest av alla medan Sverigedemokraterna backar till siffror under valresultatet. Men mätningen kan redan nu vara inaktuell, påpekar SD:s presschef Henrik Gustafsson.

I SCB:s nya mätning får S stöd av 33,7 procent. Det är en ökning med 5,4 procentenheter sedan valet och hela 8,7 procentenheter sedan mätningen i november.

– Sverige har befunnit sig i, och befinner sig fortfarande, i ett exceptionellt läge. Jag tror det är för tidigt att dra några politiska slutsatser av de här siffrorna. Det är inte fokus på opinionssiffrorna, nu behöver vi fortsatt jobba med att minska smittspridningen och skydda svenska jobb och ekonomi, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad till Aftonbladet.

Medan S går starkast framåt är det SD som ser den största nedgången. Sedan novembermätningen har partiet backat med 5,6 procentenheter till 17,1 procent – något lägre än valresultatet 2018.

Partiets presschef Henrik Gustafsson menar att man kan betrakta undersökningen som en sorts coronaomröstning.

– Det är inte konstigt att befolkningen sluter upp bakom sittande regering och expertis när en stor kris pågår. Vi har också sett det i andra länder runt om i världen med anledning av pandemin, säger Gustafsson till Nyheter Idag.

– Det andra perspektivet är att vi var ute väldigt tidigt med ett antal politiska förslag som regeringen inte drev, expertisen inte höll med om, och därmed så blir det ju lite av en krock. Det vill säga, vi går fram med politiska förslag som inte tas emot av de individer som har stödet för stunden av befolkningen.

Gustafsson menar även att mätningen, som gjordes mellan 29 april och 27 maj, redan är inaktuell. Andra undersökningar från de senaste dagarna visar att förtroendet för Stefan Löfven och S sjunker medan Jimmie Åkesson och SD ökar.

– Det är dags att faktiskt prata om de misslyckanden som regeringen och expertisen har gjort, och hela soppan om vem som faktiskt har bestämt, säger Henrik Gustafsson.

Regeringens stödpartier C och L har båda minskat markant sedan valet, med 2,6 respektive 2,2 procentenheter. L är det enda av riksdagspartierna som hamnar under fyraprocentsspärren i den här mätningen.

Läs även: Upprörda känslor när Åkesson kräver Tegnells avgång: ”Bara försvinna”

Läs även: Blame game inlett: Regeringen skyller på Folkhälsomyndigheten

SCB:s partisympatiundersökning maj 2020

Förändring sedan novembermätningen 2019 respektive valet 2018 i parentes. Asterisk (*) betyder att förändringen är statistiskt säkerställd.

C 6,0 (‑1,4*, ‑2,6*)
L 3,3 (‑0,5*, ‑2,2*)
M 20,1 (1,7*, 0,3)
KD 6,4 (‑0,4, 0,1)
S 33,7 (8,7*, 5,4*)
V 8,2 (‑0,4, 0,2)
MP 4,1 (‑1,1*, ‑0,3)
SD 17,1 (‑5,6*, ‑0,4)
Övriga 1,1 (‑0,9*, ‑0,4*)

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag