Löfvens trista besked: Tappar stort i förtroendemätning

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 11 aug 2020 2020-08-11
E-post

SVERIGE Stefan Löfvens (S) och regeringens sötebrödsdagar tycks vara till ända. I en ny mätning från Expressen/Sifo rasar förtroendet för statsministern och hans regering markant från vårens höga siffror.
– Den positiva coronaeffekten är avtagande, säger Sifos Toivo Sjörén.

I Expressens/Sifos förtroendemätning rasar Stefan Löfven med åtta procentenheter från den tidigare mätningen i juni. 39 procent av de tillfrågade säger att de har ganska eller mycket stort förtroende för statsministern.

Stefan Löfvens tapp är den enda statistiskt säkerställda förändringen sedan juni när det kommer till partiledarnas förtroende. Coronapandemin gjorde att statsministerns förtroende sköt i höjden under våren, men nu är det tydligt att trenden har vänt.

– Det är en återgång mot läget innan corona. Löfven hade en relativt kraftig uppgång, med en nationell samling kring statsministern, men sedan har vi sett en försvagning i juni som fortsätter, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Expressen.

Läs även: Vänstern backar i Aftonbladet/Demoskop

En annan säkerställd förändring är att förtroendet för regeringen sjunker med sex procentenheter till 38 procent. 44 procent av kvinnorna ger regeringen tummen upp, mot 33 procent av männen. Samtidigt dyker förtroendet bland kvinnorna med nio procentenheter.

Efter att våren dominerats av coronafrågan tror Toivo Sjörén att debatten nu kommer att återgå till mer ”vanliga” ämnen.

– Den här mätningen blir ett slags utgångsläge inför den politiska hösten. Förutom corona kommer arbetslöshet, ekonomi, migration och kriminalitet stå högt på agendan. Det blir spännande att se hur förtroendet påverkas av det, säger han.

Förtroendet för partiledarna i augusti

Förändring mot junimätningen i parentes. Endast förändringen för Löfven är statistiskt säkerställd.

Stefan Löfven (S): 39 procent (-8)
Jonas Sjöstedt (V): 38 procent (0)
Ulf Kristersson (M): 34 procent (-1)
Ebba Busch (KD): 31 procent (-2)
Jimmie Åkesson (SD): 26 procent (-1)
Annie Lööf (C): 25 procent (-2)
Isabella Lövin (MP): 9 procent (-2)
Nyamko Sabuni (L): 8 procent (+1)
Per Bolund (MP): 8 procent (-2)

Läs även: Porträtt av en statsmediejournalist

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag