Lokalpolitiker (V) som även är åklagare misstänks ha hotat politiska motståndare med åtal

Bild: Varbergs kommun.
  • Måndag 11 Nov 2019 2019-11-11
E-post 1483

VARBERG Åklagaren och V-politikern Ingela Svensson besvarade en motion från SD om att polisanmäla åldersfusk med att säga att hon som åklagare skulle utreda anmälaren för obefogad angivelse. Nu utreds Svensson av Åklagarmyndigheten för sitt uttalande, något som Samnytt avslöjade. När Nyheter Idag får kontakt med Svensson har hon inte tid att prata, men vill ändå veta vad Nyheter Idag har för politisk inriktning.

Ingela Svensson, kommunpolitiker i Varberg för V och kammaråklagare i Halmstad, utreds av Åklagarmyndigheten för ett uttalande hon gjort som politiker i kommunfullmäktige.

Läs även: Åklagare och politiker (V) hotade att åtala den som polisanmäler åldersfusk

Svensson svarade på en motion från SD i Varberg om att polisanmäla ensamkommande som ljugit om sin ålder vid ett sammanträde i kommunfullmäktige i Varberg i mitten av september.

Svensson sade att hon som åklagare inte skulle utreda en sådan anmälan, utan istället skulle utreda den som anmälde åldersfusk för obefogad angivelse.

Läs även: Kommun polisanmäler åldersfuskande invandrare – saboteras av Vänsterpartiet

– Jag skulle aldrig väcka åtal för något sånt, däremot så skulle jag kunna tänka mig, med en bra utredning, att väcka åtal för obefogad angivelse mot den som anmäler på det här sättet, med den kunskapen, sade Svensson.

Åklagarmyndigheten menar att Svensson i det närmaste lovat att väcka åtal mot politiska motståndare inom SD, och har begärt att Statens ansvarsnämnd ska pröva frågan om en disciplinpåföljd, rapporterar P4 Halland.

Läs även: Ännu en Skånekommun polisanmäler åldersfusk

– Man har tolkat vissa av de här uttalandena på ett sätt som inte stämmer med vad jag menar. Under en politisk debatt är det inte lätt att väga ord och jag tycker inte att jag har gjort mig skyldig till en disciplinåtgärd, säger Ingela Svensson till P4 Halland.

När Nyheter Idag får kontakt med Ingela Svensson har hon inte tid att svara på frågor, men vill själv veta vad Nyheter Idag har för politisk inriktning.

– Jag har inte tid att prata nu, jag har… eh, vad hette det som du ringde ifrån?

Nyheter Idag.

– Vad är det för en skit?

Det är en nättidning.

– Och vad har den för..eh… knytning?

Ja, den ägs Chang Frick tillsammans med Ilan Sadè.

– Och vad har dom för politisk inriktning?

Högerlibertariansk skulle jag väl säga.

– Jag har inte tid att prata med dig för att jag väntar på ett möte här. Men tack för intresset.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag