Lokaltidning i Avesta pressas av läsarna – Vill inte se Henrik Johansson som krönikör

Johansson är ny krönikör i Avesta Tidning. Foto: Privat samt faksimil avestatidning.com
  • Torsdag 27 okt 2016 2016-10-27
E-post 122

AVESTA Ska Avesta Tidning bli ett bihang till sajten Inte Rasist Men och till palestinarörelsen? Det undrar en av flera kritiker som uppmärksammat att lokaltidningen i Avesta nu rekryterat profilen Henrik Johansson som en av tre krönikörer. Det har gått så långt att tidningen fått flera telefonsamtal. – Det är väl mer så att det är en indikation på hur kontroversiell många anser att han varit genom åren, säger den politiska redaktören Jens Runnberg till Nyheter Idag.

Det stormar runt den lilla publikationen Avesta Tidning efter att det står klart att Henrik Johansson, känd från sajten Inte Rasist Men, ska bli en av tidningens nya krönikörer. På Facebook berättar tidningens politiska redaktör Jens Runnberg att han hittills har fått fyra telefonsamtal med protester om Johanssons planerade medverkan, detta trots att Johansson ännu inte publicerat en enda kröniketext i tidningen.

Nyheter Idag har talat med Runnberg och han förklarar att de som ringer och protesterar hänvisar till Johansson bakgrund där han granskat rasism och i synnerhet Sverigedemokraterna.

– De säger att han ägnar sig åt näthat. Det är alltså hans förflutna på nätet som gör att han inte kan medverka i tidningen, tycker de. Det kanske är förmätet av mig att säga det men jag uppfattar att hans kritiker ser det som att det är lite tyngre att vara i en etablerad tidning än i den nätmiljö där han har varit verksam fram till nu.

– Att vi så att säga dubbar honom till tidningskrönikör från att ha varit mer obskyr tidigare, säger Runnberg om samtalen.

Tidningen står upp för Johansson

Att just Henrik Johansson kom att erbjudas bli en av tidningens krönikörer hänger ihop med att han är en välkänd profil i de stora riksmedierna, men även att tidningen ville rekrytera lokala profiler som krönkikörer där Johansson är en som bor i kommunen. Han har flera gånger varit med om att avslöja olika skandaler, inte minst runt Sverigedemokraterna, något han också kommit att debattera i riksmedier. Men den debatten är också djupt polariserad där åsikterna, men även känslorna, går varma.

Det är till stor del den debatten som nu landat i Avesta i och med Johanssons medverkan. Ovanpå allt har kritikerna även synpunkter på att Johansson beskriver sig själv som socialdemokrat.

”Vad är syftet? Ska AT gå ’all in’ nu och bli nåt slags bihang till IRM och Palestinarörelsen?” skriver en tidningsläsare på tidningens Facebooksida.

Men Runnberg tar lätt på kritiken som kommer både via sociala medier och över telefon. Han förklarar att det inte finns några planer på att ställa in Johansson medverkan.

– Nej verkligen inte. Det är klart att det finns en gräns någonstans, men han är inte nära den gränsen. Jag tar det med ro. Det är väl mer så att det är en indikation på hur kontroversiell många anser att han har varit genom åren.

Avesta Tidning ingår numera i Mittmedia och är på så vis hopslagen med Dalarnas Tidningar. Och inom Dalarnas Tidningar finns krönikörer från olika politiska läger, poängterar Runnberg.

– Vi har ju också konservativa krönikörer. Är man stor måste man vara snäll, vi är ju störst i Sverige utanför Stockholm, Göteborg och Malmö brukar jag säga. Det har ett egenvärde med en åsiktsbredd i krönikörsgänget.

Johansson om kritiken: ”Bra att människor hör av sig med åsikter”

När Nyheter Idag når Henrik Johansson för en kommentar är han på bra humör. Han känner väl till att det framförts kritik till Avesta Tidning men tycker personligen inte det är något konstigt med det.

– Det är väl bra att människor hör av sig med åsikter. Jag tycker det är bra att människor säger ifrån när de tycker något är fel, det är deras fulla rätt att göra så, säger Johansson.

En del av kritiken handlar om att du är sosse och på så vis partisk, vad tänker du om det?

– Det säger dom ja. Ja, jo krönikörer brukar oftast vara ganska partiska och tycka någonting. Även jag. Jag är partisk, det är jag. Det erkänner jag, säger Johansson med ett skratt.

Johansson poängterar även att de upprörda tidningsläsarna kanske borde vänta en smula och se vad han faktiskt kommer skriva om. Det är inte bara Sverigedemokraterna som är föremål för Johanssons kritik, han har även gjort sig ett namn på att granska människor på vänsterkanten – i synnerhet den del som beskrivs som ”identitetsvänstern”.

Och vad gäller de framtida krönikorna kan de mycket väl komma att handla om sådant som Johansson funderar på i vardagen, berättar han, även om han inte vill avslöja vad den första krönikan i Avesta Tidning kommer handla om.

– Då kanske vi inte är så olika alla gånger, funderar han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag