Londons borgmästare: ”Sluta gnäll om islamofobi, rasa mot de som avrättar bögar istället”

Londons borgmästare Boris Johnson skräder inte orden. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 4 mar 2015 2015-03-04
E-post 866

STORBRITANNIEN Den frispråkige borgmästaren Boris Johnson har ännu en gång visat var skåpet ska stå. I ett telefonsamtal med en muslimsk rättighetsaktivist läxar han upp den senare och erbjuder honom ett alternativ till att alltid ropa ”islamofobi” när någon kritiserar radikal islam.

Första tisdagen i månaden deltar Boris Johnson, borgmästare i London, i en utfrågning i podcasten LBC. Vem som helst får ringa in och ställa en fråga direkt till politikern.

Under gårdagens sändning ringde Asim Qureshi, undersökningsdirektör vid den muslimska rättighetsorganisationen Cage, upp Boris Johnson.  I samtalet ville Qureshi bemöta kritik som han och hans organisation fått för att ha beskyllt brittiska myndigheter för Mohammed Emwazis, även känd som Jihadi John, radikalisering.

Boris Johnson svarade då att Qureshi inte borde fokusera på, och gnälla över, att brittiska säkerhetstjänster håller koll på misstänkta terrorister.

– Din ilska bör riktas mot människor som ansluter sig till organisationer som kastar ner bögar från klippor, som halshugger människor som inte skriver under på deras version av islam, som glorifierar avrättningarna av oskyldiga journalister och hjälparbetare, sa den konservative borgmästaren till en uppenbart irriterad Qureshi under sändningen.

Kallade den ökände bödeln Jihadi John för en ödmjuk ung man

Det var efter att Jihadi Johns riktiga identitet blivit känd som Qureshi valde att beskylla brittiska säkerhetstjänster för Jihadi Johns beteende. Organisationen CAGE hade sedan innan haft tät kontakt med den islamistiske bödeln och Qureshi har beskrivit honom som ”den mest ödmjuka unga man jag någonsin känt.”

– Jag uppmanar dig till att göra skillnad på människor som Emwazi och vanliga muslimer, och att inte skrika ”islamofobi” när människor kritiserar, attackerar och fördömer de som genomför dessa illdåd. Det borde vara din prioritet, fortsatte Boris.

Qureshis uttalanden har även upprört den muslimska anti-islamistiska tankesmedjan Quilliam. Organisationen har bland annat frågat om Cage i själva verket är en del av problemet, snarare än en del av lösningen.

Nedan kan ni lyssna på hela samtalet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag