Lööf mjukar upp retoriken gentemot Socialdemokraterna

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 4 Dec 2018 2018-12-04
E-post 490

Det som tidigare var ”skarpa liberala krav” från Centerpartiets sida gentemot Socialdemokraterna har nu glidit över till ”reformer” som C ”tycker är angelägna”. Detta uppmärksammar debattören och advokaten Carl Lindstrand. ”Varning för C-backad S-regering med urvattnad och intetsägande politik utfärdas”, skriver Lindstrand på Facebook.

När Annie Lööf öppnade för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister presenterade hon en lång rad liberala krav på borgerlig politik som en förutsättning för att låta Socialdemokraterna leda en regering. Och då var det just betoning på ”krav” från Annie Lööfs sida. Men i en tweet som Lööf publicerar på måndagen är retoriken något mjukare.

Nu är det istället ord som ”reformer” som Centerpartiet ”tycker är angelägna”. Glidningen i språket uppmärksammas på Facebook av debattören och advokaten Carl Lindstrand. ”Varning för C-backad S-regering med urvattnad och intetsägande politik utfärdas”, kommenterade han i samma uppdatering.

Beklagar sig över ”skambud”

De krav som Centerpartiet från början ställde på Socialdemokraterna har mött hård kritik från LO-basen Karl Petter Thorwaldsson. Han är en av de aktörer bakom kulisserna som har ett stort inflytande på Socialdemokraterna i centrala frågor som rör en kommande regering. Ett av de krav som får Thorwaldsson att se rött är frågan om sänkta ingångslöner.

– Aldrig i livet. Lönebildning har vi skött självständigt i 90 år, så det kan inte vara upp till riksdagen, säger han till Expressen.

Under tisdagen publicerar Aftonbladet en debattartikel från centerledaren där Socialdemokraternas motbud gentemot Centerpartiet beskrivs som ett ”skambud”. Detta hindrar emellertid inte Lööf från att samtidigt sträcka ut en hand till Löfven för att hitta en överenskommelse.

”Socialdemokraterna har kommit med ett skambud när det gäller en rad av de politiska krav som Centerpartiet fört fram. Om detta skulle vara slutsvaret kommer Centerpartiet rösta nej till Stefan Löfven. Trots detta är vi beredda att ta ansvar och ge S en sista chans”, argumenterar Lööf.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag