Lööf om Decemberöverenskommelsen: ”Det stärker demokratin”

Annie Lööf talar på Centerpartiets kommundagar. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Fredag 30 jan 2015 2015-01-30
E-post 220

NORRKÖPING Under Annie Lööfs tal på Centerpartiets kommundagar under fredagen ägnade hon tid åt Decemberöverenskommelsen och försvarade beslutet. – Det gör alternativen tydligare. Det stärker demokratin, var slutknorren om det beslutet.

Just nu pågår Centerpartiets kommundagar i Norrköping och Nyheter Idag är på plats för att bevaka. Ungefär 800 personer närvarar, inklusive journalister och ombud. I ett tidigt skede av partiledaren Annie Lööfs tal adresserade hon den hårt kritiserade Decemberöverenskommelsen.

– Tänk er en italiensk situation med regeringar som , oavsett färg, faller som furor en gång i halvåret för att de inte dansar efter Sverigedemokraternas pipa, varnade Annie Lööf.

Hon menar att överenskommelsen handlar om hur Sverige ska styras och att Centerpartiet inte kommer sitta stilla i båten. Tvärtom, menar Annie att de ska utgöra en stark opposition.

– Det gör alternativen tydligare. Det stärker demokratin, förklarade Annie innan hon lämnade Decemberöverenskommelsen och gick över på andra politiska ämnen i sitt tal.

Migrationspolitik: ”Krävs att vi vågar tala om elefanten i rummet”

Nyligen skrev Lööf tillsammans med Johanna Jönsson en debattartikel om migrationspolitik som Svenska Dagbladet publicerar. Detta följdes upp av Lööf under dagens tal där hon började med att att presentera en ”första boende-garanti”.

– För att underlätta mottagande bör kommunerna gå in som garant mot hyresvärden. Den ekonomiska risk kommunen tar ska täckas av staten.

Ett annat förslag som lyftes var intensivkurser i svenska för alla nyanlända barn. Även det ska finansieras via staten meddelade Lööf. I samband med att även ett tredje förslag vad gäller migrations- och integrationspolitik menade Lööf att vi måste våga tala om elefanten i rummet.

Men det var inte volymer hon syftade på utan att Sverige måste införa en mer flexibel arbetsrätt med lägre löner. Hon poängterade att det måste finnas jobb även för dem som saknar högre utbildning.

– Centerpartiet vill därför införa en lära-svenska-praktik med lägre lön.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag