Lööf öppnar för att sitta i regering med Löfven

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 10 mar 2021 2021-03-10
E-post 768

SVERIGE I en intervju för Expressen öppnar Centerledaren Annie Lööf för att ingå i en regering med Socialdemokraterna efter nästa val.

– Centerpartiet går inte till val på att sitta i opposition och inte få något gjort. Vi kommer självklart gå till val på att sitta i regeringsställning. Vi är beredda att sitta i regering med både socialdemokrater och moderater. Det som styr oss efter nästa val handlar om vilka centerpartistiska politiska områden som vi får igenom, hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ytterkanterna och valresultatet, säger Lööf till Expressen.

Hon menar att avståndet till Moderaterna har ökat i och med partiets närmande till Sverigedemokraterna.

– Det är en väldigt tydlig förändring som Moderaterna gjort sista året. Där man nu fullt ut förordar ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna. Och Moderaterna måste välja väg: Man kan inte samtidigt budgetförhandla med Centerpartiet om man också budgetförhandlar med Sverigedemokraterna, säger Centerledaren.

För några dagar sedan gjorde Liberalerna klart att man vill ha en borgerlig regering efter nästa val – dock utan SD.

Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnar Lööfs besked.

”Vi har och har haft ett bra samarbete med Centerpartiet i ett svårt parlamentariskt läge. Men också efter nästa val kommer det att behövas samarbeten för att ta Sverige framåt. Vi socialdemokrater går till val själva. Vi kommer även efter valet att söka samarbeten med partier som vill lösa samhällsproblemen, står upp för alla människors lika värde och som vill bygga ett starkare och tryggare Sverige. Hur det blir efter nästa val är upp till väljarna”, skriver han i en kommentar till SVT.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson kommenterar utspelet i Aktuellt:

– Bra konsumentupplysning för väljarna – att en röst på Centerpartiet inte bara är en röst på Stefan Löfven utan också på Vänsterpartiet. Och Centerpartiet definierar sin roll i svensk politik nu för några år framöver.

På Twitter skriver satirikern Jens Ganman syrligt, med referens till Lööfs uttalande år 2013 om att hon hellre skulle äta upp sin högersko än att bli ett stödhjul åt S:

 

Användaren Teodor Johansson påminner om ett annat gammalt uttalande – och får svar av Lööf.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag