”Lööf var snäppet vassare än Åkesson i Aktuellt”

Flera användare på Twitter menar att Annie Lööf tog hem debatten mot Åkesson. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Onsdag 2 sep 2015 2015-09-02
E-post 339

STOCKHOLM Under onsdagen möttes Jimmie Åkesson och Annie Lööf i en debatt om flyktingkrisen i världen. Nyheter Idag har gjort en twitterspaning och vi bedömer att Annie Lööf plockade flest poäng. ”Måste säga att Annie Lööf var snäppet vassare än Åkesson i Aktuellt”, lyder ett av omdömena på Twitter.

Just nu råder ett stort tryck mot Europa och även Sverige vad gäller flyktingar som söker skydd, inte minst från kriget i Syrien. Med bakgrund i den stora samhällsfrågan möttes Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en debatt tidigare idag i SVT Aktuellt.

När SVT Aktuellt frågade Åkesson vad man ska göra med de flyktingar som redan är på väg eller befinner sig i Europa, hänvisade han till principen om att söka asyl i första säkra land man kommer till.

– I de avtal och de konventioner vi som skrivit under finns en princip om första säkra land. Det är där man ska söka asyl. Det är så det måste fungera. Samtidigt som jag vänder mig emot den här idén om att Europa nu måste ta emot ännu fler därför att det är ett ineffektivt sätt att hjälpa människor på. Det är mycket bättre att hjälpa på plats i närområden, för där finns de allra flesta.

Men Annie Lööf replikerade med att Sverige inte kan stänga dörren för de som vill invandra. Hon förklarade att det är viktigt att alla får sina asylskäl prövade men även att vi ska ta emot kvotflyktingar.

– Nu är ju Sverige ett av de länder som hjälper på plats. Vi är en av de största bidragsgivarna till de flyktingprogram som finns där. Det ska vi fortsätta att vara. Sen är det ett antal som flyr, som vi sett i medier den senaste tiden, riktiga flyktingkatastrofer. Här kan vi ju inte stänga dörren. Utan här handlar det om att se till att dels ta emot kvotflyktingar, förra året var det 1900 som Sverige tog emot och sedan också se till att få dem människor som flyr hit, att få deras asylskäl prövade.

Dock nöjde sig Lööf långt ifrån där utan hon gick även till attack mot Åkesson och frågade vad hans parti vill göra för att förbättra integrationen. Det var en fråga som Åkesson inte riktigt ville svara på, antagligen då Sverigedemokraterna inte har en integrationspolitik utan snarare en princip om assimilering.

– Det behöver spridas jämnare över EU, men jag noterar att Jimmie Åkesson inte svarar på frågan om vad vi ska göra med dessa människor som befinner sig på Sveriges flyktingmottagningar nu? Hur ska vi se till att de integreras bättre? Vill du skicka tillbaka dem till flyktinglägrena? Var är Sverigedemokraternas recept för att lösa flyktingmottagandet? Jag har presenterat en rad konkreta åtgärder för att förbättra situationen här. Vad är dina förslag på bättre integration här i Sverige?

Åkesson menade bland annat att han inte behöver ta den typen av ansvar då han inte står för en politik om att Sverige ska ta emot ännu fler flyktingar. Istället upprepade han svaret flera gånger att Sverigedemokraterna vill styra om flyktinghjälpen till krigets närområden istället för att ta emot fler till Sverige. Ett av argumenten från Åkessons sida är att det kostar oerhört mycket mer att hjälpa människor i Sverige än genom exempelvis UNHCR.

Nyheter Idag har gjort en spaning på Twitter och vi finner att anhängare till respektive parti i sedvanlig ordning anser att just deras partiledare vann. Men vi anar någonstans, bland allt myller av reaktioner, att Lööf nog ändå plockade flest poäng i just den här debatten.

Nedan kan du se några av reaktionerna från Twitter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag