Lööfs jubel efter att Alliansen gjort upp med Vänsterpartiet: ”Stort grattis”

Foto: Nyheter Idag/Twitter
  • Onsdag 7 Nov 2018 2018-11-07
E-post 1730

GÖTEBORG Annie Lööf sade för mindre än två veckor sedan att hon inte vill att Alliansen ska samtala med öppet socialistiska Vänsterpartiet i regeringsfrågan. Men när Alliansen tar makten i Göteborg med hjälp av Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet är hon snabbt ute med hyllningar på Twitter. ”Väl förhandlat!”, skriver Lööf.

Alliansen tar makten i Göteborg – med hjälp av ett nytt rödgrönrosa block i form Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feminististiskt Initiativ. Det berättade man idag på en pressträff.

– Det är en stor dag för Göteborg. Vi kan i dag presentera ett nytt styre för Göteborg, sade Axel Josefson (M).

Läs mer: SVT: ”Intervju med Åkesson får en annan vinkel än en med Lööf”

Tillsammans har Alliansen (24 mandat) och de Rödgrönrosa (19) 43 av de 81 mandaten i Göteborgs kommunfullmäktige och har egen majoritet. Nu kommer man inleda ett valtekniskt samarbete vilket innebär att allianspartierna får ordförandeposterna och vice ordförandeposter i alla nämnder och kommunala bolag. Och de rödgrönrosa får andre vice ordförandeposterna, uppger Expressen/GT.

Däremot ska man inte samarbeta politiskt är det tänkt. Det innebär att Alliansen kommer att försöka få igenom en minoritetsbudget.

– Det är klart att vi är glada, men på samma gång är vi ödmjuka. Men vi inser att vi inte har majoritet och vi kommer behöva göra detta med samtal, säger David Lega (KD) till Expressen/GT.

Vänsterpartiets Daniel Bernmar hotar med att de Rödgrönrosa kan lämna samarbetet om de får en bättre uppgörelse på annat håll.

– Om S väljer att rösta igenom vår budget gäller inte den här överenskommelsen. S står inför valet att släppa fram högern eller fortsätta samarbetet med oss, säger han till Expressen/GT.

Mandatfördelningen i Göteborg

Totalt är det 81 mandat i Göteborgs kommunfullmäktige – 41 krävs för majoritet.

Alliansen (M, C, L och KD): 24 mandat

Rödgrönrosa blocket (V, MP och Fi): 19 mandat.

Socialdemokraterna: 17 mandat.

Demokraterna: 14 mandat.

Sverigedemokraterna: 7 mandat.

På Twitter hyllar Centerpartiets partiledare Annie Lööf uppgörelsen. ”Tålamod, god vilja och kreativitet kan lösa många knutar. Stort grattis Alliansen!”, skriver hon.

Annie Lööfs retorik mot Vänsterpartiet har tidigare varit tuff. På en pressträff i Riksdagen för knappt två veckor sedan sade Annie Lööf att det ”behövs förtroendefulla samtal mellan de sex partier som finns mellan ytterligheterna – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna”.

Tidigare har hon också kallat Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt för ”den svenska välfärdens fiende nummer ett”.

Vänsterpartiet är ett öppet socialistiskt parti. I sitt partiprogram skriver man:

Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag