Lövin (MP): ”Onyanserat” att prata om gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd i Sverige

Isabella Lövin (MP). Foto: svt.se
  • Fredag 9 feb 2018 2018-02-09
E-post 1101

SVERIGE I en tv-sänd debatt på torsdagskvällen gick det hett till mellan regeringens Isabella Lövin (MP) och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
– Lyssnar man på Stefan Löfven är det lite som tjuren Ferdinand som sitter där och luktar på sin blomma samtidigt som det är totalt kaos runt omkring, sade Åkesson.

På torsdagskvällen drabbade Jimmie Åkesson (SD) och Isabella Lövin (MP) samman i en debatt om Sverigebilden i SVT:s Aktuellt. Skiljelinjerna var tydliga – Åkesson ville peka ut problemen i Sverige som framför allt rör sig om kriminalitet och otrygghet.

– Det som jag tror berör väldigt många människor idag är otryggheten, det är långa vårdköer och det är andra problem i en väldigt belastad välfärd. Då spelar det inte, tror jag, så stor roll om man som politiker står och talar om att vi säljer mycket lastbilar eller att ekonomin påstås gå bra och liknande. Därför att om man inte lever i en upplevd trygghet så är man heller inte fri, sade Jimmie Åkesson.

Men är landet verkligen i förfall, undrade programledaren.

– Vi ser skjutningar, vi ser handgranater på gatan. Skjutningar, sprängdåd mot poliser, polisstationer, polisbilar. Bilden av Sverige som internationellt respekterat, något som man ser som internationellt eftersträvansvärt – vi måste nog förstå att den bilden har kraftigt försämrats runt om i hela världen, svarade Åkesson.

Regeringen gör som tjuren Ferdinand

Isabella Lövin har en något positivare bild av läget och pekar bland annat på Sveriges innovationskraft och jämställdhet som områden som går bra.

– Vad jag vänder mig mot är att du låter inte alls så här nyanserad när du målar upp bilden av Sverige i riksdagens talarstol, utan då talar du om fullständigt haveri och kaos och att vi har behov av att kalla in militär i förorten, att vi behöver ha utegångsförbud och liknande åtgärder som faktiskt säger att samhället skulle ha fullständigt misslyckats. Och det stämmer inte, vi har metoder för att arbeta med kriminalitet, och det ska vi göra, sade Lövin.

– Ni har inte lyckats särskilt väl, och det tror jag de allra flesta är helt överens om, kontrade Åkesson, och liknade regeringen vid tjuren Ferdinand.

– Jag förstår att om man är ansvarig som vice statsminister i regeringen så vill man inte prata om det som är dåligt, utan då vill man istället låtsas som att allting är frid och fröjd. Lyssnar man på Stefan Löfven eller lyssnar man på Isabella Lövin är det lite som tjuren Ferdinand som sitter där och luktar på sin blomma samtidigt som det är totalt kaos runt omkring, sade Åkesson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag