Lövin (MP) vägrar asyltak – öppnar för att lämna regeringen

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 29 jun 2020 2020-06-29
E-post 1714

STOCKHOLM Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin öppnar för att hennes parti kan lämna regeringen om Socialdemokraterna gör upp med oppositionen om en migrationspolitik som MP inte gillar.
– Självklart kan vi inte sitta i en regering där olika partier har olika beslut, säger hon i P1-morgon.

MP uppges ha suttit i krismöten i helgen sedan regeringspartnern S förhandlat med de borgerliga partierna om den framtida migrationspolitiken. Vad som har sagts och gjorts under helgen vill Isabella Lövin dock inte kommentera.

– Det viktiga är att vi ska ta ansvar för en värld som ser ut som den gör, där 80 miljoner människor är på flykt, där man faktiskt inte kan sätta ett tak som man politiskt framförhandlar på hur många människor som kommer att fly nästa år. Vi behöver också som Sverige föregå med gott exempel, säger hon i P1-morgon på måndagen.

– För oss är det viktigt att vi har en human migrationspolitik som inte sätter en modell för resten av världen att alla ska ha politiskt framförhandlade tak för hur många flyktingar som får tillåtelse att komma in i trygghet i Europa.

Lövin får frågan om vad som skulle hända om S gjorde upp om migrationspolitiken utan MP.

– Självklart kan vi inte sitta i en regering där olika partier har olika beslut. Det här är ju en gemensam regering, vi tar kollektiva beslut, svarar hon.

– Regeringen kan inte gå fram med en politik som vi inte står bakom.

Reportern frågar varför ett litet parti som MP ska ha ett stort inflytande över migrationsfrågan.

– Därför att vi står upp för det som är rätt och rimligt, nämligen asylrätten, och för att människor ska ha möjlighet att också etablera sig. Om man gör det så svårt som möjligt för människor att återförenas med sin familj, att sätta jättehöga krav på försörjning för att man ska ta dit sin mamma eller pappa eller sina barn, det är inte bra för integrationen.

Läs även: Ny mätning: Sex av tio vill ta emot färre flyktingar

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag