Lövin (MP): ”Vi måste öppna våra hjärtan”

Fredrik Reinfeldt och Isabella Lövin Foto: The Eiti CC BY-SA 2.0/SVT
  • Måndag 29 jun 2020 2020-06-29
E-post 4024

STOCKHOLM Vice statsminister Isabella Lövin (MP) varnar i SVT:s Morgonstudion för vad som kommer hända om Sverige börjar sätta en gräns för hur många flyktingar som tillåts in i landet. – Då kommer alla andra länder att göra det också. Och det är inte ett hållbart sätt, sade Lövin som i stället – likt förre M-ledaren Reinfeldt – vill att svenskarna öppnar sina hjärtan.

Under helgen har uppgifter florerat om att Miljöpartiet överväger att lämna regeringen om regeringskollegan Socialdemokraterna väljer att göra upp om migrationspolitiken utan MP.

Isabella Lövin fick frågan om MP överväger att lämna regeringen.

– Jag tycker inte att det är regeringsfrågan som är intressant nu, svarade Lövin.

Isabella Lövin varnade för vad som skulle hända om Sverige började med en mer restriktiv migrationspolitik – kanske till och med började sätta en gräns för hur många flyktingar som Sverige ska ta emot.

– Då kommer alla andra länder att göra det också. Och det är inte ett hållbart sätt, sade Lövin som sedan parafraserade den förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt.

– Vi måste öppna våra hjärtan. Och vi måste kunna ta hand om dem som behöver skydd från krig och konflikter och våld och tortyr, betonade Lövin.

”Öppna era hjärtan” var ett sommartal som hölls den 16 augusti 2014 där Fredrik Reinfeldt, som då var statsminister, förklarade att de väntande migrantströmmarna skulle påverka statsbudgeten.

Talet skrevs av nuvarande Sydsvenskankolumnisten Moa Berglöf som senare har försvarat talet. I Sydsvenskan den 15 augusti 2019 skrev Berglöf att Sverige har ett ”moraliskt ansvar”.

”Sverige – och alla vi som bor här – har ett moraliskt ansvar för att hjälpa de systrar och bröder som runt om i världen flyr krig och förtryck. Fem år och ett nytt politiskt landskap senare tycks det ha blivit ett nästintill radikalt budskap. Något som beskrivs i termer av kaos och katastrof”, skrev Berglöf.

Läs även: Reinfeldts förra talskrivare naziststämplar Moderaterna och lanserar konspirationsteori

Har Isabella Lövin rätt, måste vi öppna våra hjärtan för flyktingar?
3678 röster (se resultat)
Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag