Löwenmark crowdfundar ny grävande journalistik efter MUCF-avslöjandena

Nu crowdfundar Löwenmark fortsatta granskningar. Foto: Privat
  • Söndag 28 maj 2017 2017-05-28
E-post 248

SVERIGE Efter en rad avslöjanden om bidrag som beviljats till kontroversiella föreningar har Sofie Löwenmark etablerat sitt namn som en oberoende grävande journalist. Nu ber om hon om hjälp från allmänheten att bidra med ekonomiska medel för fortsatta granskningar.

En lång rad avslöjanden har skakat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor efter att Sofie Löwenmark på sin fritid granskat underlagen för myndighetens beviljanden av bidrag. En av de mer kända bidragen som Löwenmark kastade ljus på var organisationen ”Rådet av enade kreoler” som beviljades 1,3 miljoner för att ”chilla organiserat”.

Löwen berättar att föreningen lagt hundratusentals kronor på arvoden, ”postkolonial kunskapsproduktion” och att söka mer bidrag. Du kan läsa mer om den granskningen på sajten Smedjan, en sajt som drivs av Timbro.

Det är bara en i raden av granskningar av verksamheten inom MUCF som Löwenmark står bakom. Den 16 maj möttes Löwenmark och MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg i en debatt arrangerad av Timbro. I en Facebookstatus vittnar Löwenmark själv om att Nyberg varit irriterad på Löwenmarks granskningar.

Men ett citat från Nyberg under debatten väckte reaktioner.

– Du har ju hållit på hela hösten med att göra granskningen. Jag önskar att vi som statlig myndighet skulle ha lika mycket pengar och resurser så vi skulle kunna ägna en hel höst åt att granska – så är det inte, ska Nyberg ha sagt enligt Amanda Sokolnicki på Dagens Nyheter som själv närvarade i debatten.

Sokolnicki poängterar att i MUCF:s egen årsredovisning kan man läsa att ”kostnaden för arbetet med beslut om bidrag var 16 921 000 kronor”. Den totala summan bidrag som MUCF delar ut uppgår till 600 miljoner.

Löwenmark ställer sig frågande till att hon skulle ha mer resurser än de 16 921 000 kronor som MUCF själva har för att granska bidragsansökningar, då hon enbart granskat de beviljade bidragen på sin fritid.

Nu tänker hon fortsätta granska myndigheten och ber allmänheten om en blygsam summa i crowdfunding. Hon hoppas få ihop 200 000 kronor och i skrivande stund har hon på endast två dagar lyckat passera hälften av den summan.

– Jag vill kort och gott kunna fortsätta att granska diverse saker. Det är allt, till skillnad från vad generaldirektören på MUCF tror, är mina resurser begränsade, säger hon till Nyheter Idag.

Vill du bidra med en slant till Löwenmark? Här kan du bidra med finansiering för fortsatt granskning av hur dina skattepengar används.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag