M-förslaget: Sänka straffmyndighetsåldern

Ulf Kristersson (M). Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Lördag 23 okt 2021 2021-10-23
E-post

HELSINGBORG Som ett led i att skärpa sin rättspolitik ytterligare inför nästa års val kommer Moderaterna troligen att ställa sig bakom ett förslag om att sänka straffmyndighetsåldern på partiets stämma i helgen. Det skriver SVT:s Mats Knutson.

I dagarna har Moderaterna sin partistämma i Helsingborg. Ett av de rättspolitiska förslagen som man ska ta ställning till på lördagen är om man vill sänka straffmyndighetsåldern från 15 år till 13 år.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson skriver att förslaget har fått stöd i det utskott som förbereder frågorna inför stämman, och att det väntas få bifall i omröstningen.

Moderaterna har tidigare sagt att man vill sänka straffåldern men inte preciserat vilken ålder som ska gälla.

Att man vill sänka straffåldern beror bland annat på att det har framkommit att kriminella gäng använder sig av barn, som får lindriga straff om de åker fast.

Om en person begår ett brott och är yngre än 15 år är det socialtjänsten som beslutar om eventuella åtgärder.

Sverigedemokraterna vill sedan tidigare sänka straffmyndighetsåldern, skriver Mats Knutson, och det kan därför bli ännu en fråga där de två partierna kommer överens.

Läs även: Stympade barnpenis på skönhetsklinik

Läs även: M-topp kallade SD-politik rasistisk – flipflopar i SVT: ”Det tyckte jag egentligen inte då”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag